időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Fidesz: a kormány elszabotálja a panelházak felújítását

MNO
2009.05.29. 16:44

A panelprogramra még rendelkezésre álló 25 milliárd forintról szóló összes támogatási szerződést aláírja június 30-ig Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Ezt maga a tárcavezető jelentette be pénteken Békéscsabán. A Fidesz szakpolitikusa, László Tamás ezzel szemben úgy látja: a kormány elszabotálja a panelházak felújítását.

László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: a kormány szabotálta az állam 30-40 éves, lakosság felé meglévő adósságának törlesztését azzal, hogy évről évre alig, vagy egyáltalán nem írtak ki panelfelújítási pályázatot. 2003-ban és 2007-ben egyáltalán nem, 2004–2005-ben 6-6 milliárd, 2006-ban 9 milliárd forintnyi összeget írtak ki mindössze, 2008-ban pedig a benyújtott pályázatoknak csak a harmadát bírálták el – tette hozzá.

Az ellenzéki párt lakótelepi munkacsoportjának vezetője hangsúlyozta: a megvalósult felújítások nem felelnek meg a szakmai elvárásoknak: a minimálisan 10-12 centiméteres vastagságú hőszigetelés helyett csupán 5 centiméteres réteggel vonták be a házakat. A mostani pályázati kiírásokból legkorábban 2010–2011-ben lesz pénzkifizetés és felújítás. Az utóbbi idők rekordszámú pályázatbenyújtása pedig arra vezethető vissza, hogy „az emberek kétségbe vannak esve”, egyebek mellett a távhődíjak drasztikus emelkedése miatt – mutatott rá. A szakpolitikus kiemelte: a távhődíjat a világpiaci árakhoz igazodva már csökkentenie kellett volna a kormánynak, ennek elmaradása is „rettentő helyzetbe hozza a lakótelepen élők százezreit”.

Még 25 milliárdról kell dönteni

Azok a pályázók, akik megfelelnek a feltételeknek, számíthatnak arra, hogy a támogatási szerződéseket legkésőbb június végéig aláírják – mondta el sajtótájékoztatóján Varga Zoltán. A még rendelkezésre álló 25 milliárd forintból első körben, napokon belül ellenjegyez a miniszter mintegy 11,5 milliárd forint pályázati támogatást, míg a fennmaradó részről a következő hónap végéig döntenek. Varga Zoltán emlékeztetett arra, hogy elődje már elbírált 4,5 milliárd forintot, s így összességében majdnem 30 milliárd forintról döntenek az első félévben. A miniszter mindazonáltal felhívta a figyelmet arra: a támogatási szerződések nem minden esetben jelentenek azonnali kifizetéseket, hiszen nagyon sok esetben maguk a pályázók kérték, hogy ütemezetten valósíthassák meg a korszerűsítéseket, tehát előfordulhat olyan program is, amely csak 2011-ben fejeződik be.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.