időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Társadalmi egyeztetés kezdődött a magyar vizek védelméről

MNO
2009.05.19. 14:54

Megkezdődött a Magyarország vizeinek védelmét és fenntartható használatát célzó vízgyűjtő-gazdálkodási terv társadalmi egyeztetése, a következő évtizedek vízvédelmi lépeseit megalapozó dokumentumot az interneten lehet véleményezni. <br /><br /><strong><a href="/portal/637624" target="_blank">• Jogi lépéseket is tennének a nógrádiak a vízmű védelmében</a></strong>

Az Európai Unióban érvényes vízügyi törvény célkitűzése, hogy 2015-re a magyarországi tavak, folyók, patakok és felszín alatti vizek jelentős javuláson menjenek át, és lehetőség szerint elérjék a kívánatos, úgynevezett „jó állapotot” – mondta Holló Gyula, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) főosztályvezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: ez az állapot nemcsak a víz tisztaságát jelenti, hanem a vízhez kötődő élőhelyek zavartalanságát, illetve a megfelelő vízmennyiséget is. A brüsszeli irányelv alapgondolata szerint a vízre nem mint kereskedelmi termékre, hanem mint örökségre kell tekinteni – fűzte hozzá a szakember.

Perger László, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) főosztályvezetője aláhúzta: az emberiség számára felhasználható vízkészlet rendkívül kis arányú a sós vizekhez képest, mivel az édesvízkészlet csak 2,8 százalékát teszi ki a Föld teljes vízkészletének. Az Európai Unió tagországainak 2009 végére kell az első vízgyűjtő-gazdálkodási tervüket elkészíteniük, az érdekeltek széleskörű bevonásával – fejtette ki a VKKI főosztályvezetője. Megjegyezte: a terv elsősorban azoknak a műszaki jellegű, jogi, gazdasági és szervezeti szabályozásoknak az összefoglalása, amelyeket Magyarországnak a vízzel érintett környezeti célok elérése és a vizek hosszú távon fenntartható használata érdekében kell megvalósítania.

A tervben foglalt vízügyi intézkedések jelenleg az ország 2 százalékát érintik, míg 2015-ig további 8 százalék, 2021-ig 32 százalék, 2027-ig pedig a fennmaradó 58 százalék kerül sorra – fűzte hozzá Perger László, aki szerint a Magyarországnál gazdagabb Anglia is hasonló ütemezéssel próbálja helyrehozni vizeit.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.