Vizsgálatot sürget a digitális táblák ügyében Nyitrai + Videó

A Fidesz felszólítja Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, hogy indítson vizsgálatot a digitálistábla-projekt ügyében – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt.

MNO
2009. 05. 29. 9:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője közölte: ha ez nem történik meg, akkor pártja kormányra kerülés esetén az elsők között fogja kivizsgálni a digitálistábla-projekt ügyét és az ahhoz kapcsolódó eljárást. A politikus ezt azzal indokolta, hogy a közbeszerzési eljárás véleményük szerint átláthatatlan, homályos és több ponton áthágja a jogszabályokat.



Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) digitális táblákra vonatkozó első, több mint 24 milliárd forintos beszerzési pályázata kétéves előkészítő munka után meghiúsult, mert mindössze két pályázó tudott érvényes ajánlatot benyújtani, de 8 hónap után a pályázatot érvénytelennek mondták ki. Hozzátette: a pályázatból kimaradt a teljes magyar informatikai középvállalkozói szektor.

A politikus utalt arra, hogy két hete a parlamentben interpellációval fordult Varga István miniszterhez, amire a tárca államtitkára válaszolt. Nyitrai Zsolt arra volt kíváncsi, a tárca hogyan garantálja, hogy nem következik be újból a korábbi fiaskó, és nem lesz érvénytelen az eljárás, illetve mi a garancia arra, hogy a magyar informatikai középvállalkozói szektor is részt tud venni abban.

Az államtitkár szerint a nemzeti fejlesztési ügynökség mindent megtesz, hogy a jogszabályok adta keretek között minél hamarabb nyertes pályázóhoz kerüljön az eszközpark. Az ellenzéki képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy ennél többet is tesznek, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke átlépte a jogszabályi kereteket, amikor az egyik fő pályázót, az IBM Magyarországot továbbengedte a versenyben.

Nyitrai Zsolt kijelentette, hogy ezzel a döntéssel elutasították a bírálóbizottság javaslatát, és feltehetően megszegték a közbeszerzési törvényt. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a bírálóbizottság szerint az IBM által beadott pályázat nem felelt meg a pénzügyi minimum követelményeinek, és a cég időközben élt az önkéntes hiánypótlás módszerével.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.