időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Már nincs lezárva a Somogy megyei újvárfalvi sertéstelep

MNO
2009.06.19. 13:48

<p>Feloldották a Somogy megyei újvárfalvi sertéstelep környékén két napja elrendelt zárlatot pénteken kora délután – mondta Lövey László megyei főállatorvos. A zárlat ideje alatt a sertéstartó udvarokba idegen személy nem léphetett be, onnan élő sertést és nyers húst vagy abból készült terméket nem szállíthattak ki. </p><strong><a href="/portal/644533" target="_blank">• Szabálytalanságok miatt ölték le az állatokat Újvárfalván</a></strong>

A védőzárlatot a megyei állat-egészségügyi igazgatóság főállatorvosa azért rendelte el, mert Újvárfalva-Nadalosban egy sertéstartó telepen fel kellett számolni az állatállományt. A főállatorvos elmondta: az olyan rendezetlen nyilvántartási és állattartási körülmények esetében, mint amilyennel a most felszámolt sertéstelepen is találkoztak, minden esetben törvényi előírás az állatok elhullását okozó betegségek megállapítása. Ezek körébe tartozik a sertéspestis gyanúja is, csakúgy mint a sertésorbánc vagy más egyéb betegségek, amelyek közül többet – kivéve a sertéspestist – mostanra igazoltak a vizsgálatok – tette hozzá magyarázatként a főállatorvos.

Újvárfalva-Nadalosban szerdán 51 mangalicát gázosítottak el, mert a telep tulajdonosa engedély nélkül tartotta a sertéseket. A tulajdonos hozzájárulásával kártalanítás nélkül felszámolt ellenőrizetlen állományt több mint egy éve nem látta állatorvos, a nyilvántartás rendezetlen és pontatlan volt, az állatok tartása járványügyi kockázatot jelentett – sorolta a főállatorvos a felszámolás, egyúttal a szigorú vizsgálati eljárás és az ezzel kapcsolatosan elrendelt zárlat okait. Lövey László elmondása szerint az 51 sertés elgázosítását megelőzően a tulajdonos májusban maga jelentette az állat-egészségügyi hatóságnak, hogy korábban néhány, majd egy időben több sertés is elpusztult a telepen.

A főállatorvos közölte: ezt követően, megelőző intézkedésként, a lehullott állatok vizsgálatának lezárultáig a nadalosi településrészen zárlatot rendelt el, amit az is indokolt, hogy a korábban ismeretlen okból elhullott és el nem szállított állatokról is csak most szereztek tudomást. Az állományt tehát nem azért kellett felszámolni, mert sertéspestises volt, hanem azért, mert a tartási körülmények semmilyen szempontból nem feleltek meg az állat-egészségügyi szabályoknak – hangsúlyozta Lövey László, megerősítve Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár csütörtöki, kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott kijelentését. Somogy megye főállatorvosa az államtitkár azon véleményét is osztotta, miszerint „minden ezzel kapcsolatos híresztelés jelentős kárt okozó rémhír”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.