MÉBiH: nincs veszély a fuzárium miatt

A magyar lakosság nincs veszélyben amiatt, hogy egyes gabonatermékeknél határérték feletti fuzáriumtoxin-szennyezettségre bukkantak – hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója. • MÉBiH: senki sem betegedett meg gabonatoxin miatt • Emberre is veszélyes a gabonában található gombafertőzés• Fuzárium: rendkívüli tanácskozás a mérgezett búzáról

MNO
2009. 06. 23. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főigazgató kedden elmondta: az elmúlt napokban több olyan sajtóhír jelent meg, amely szerint Szegeden fuzáriumtoxin-fertőzés miatt kezelnek egy gyermeket, azonban ezt az orvos nem jelentette hivatalos úton. A hatályos jogszabályok szerint az élelmiszer-eredetű megbetegedést és annak alapos gyanúját is köteles az ezt észlelő orvos jelenteni, hogy az esetet ki lehessen vizsgálni, és feltárhassák az élelmiszerrel való összefüggést a további megbetegedések megelőzése érdekében. Szeitzné Szabó Mária rámutatott: csak a sajtóból értesültek a Csongrád megyei esetről, így amennyiben kimutathatóan élelmiszer okozta a betegséget, az orvost arra kérik, jelentse be a megbetegedéseket az egészségügyi hatóságnak és tájékoztatásul a hivatalnak. Szűts Péter, a szegedi beteg kislány kezelőorvosa a távirati iroda megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A Mébih hétfőn tanácskozást tartott az érintett hatóságok részvételével a fuzáriumfertőzéssel kapcsolatban, azonban a főigazgató szerint ennek nincsen köze a múlt héten megjelent sajtóhírekhez. Hangsúlyozta: a tanácskozást azért hívták össze, mert a hivatal kezdeményezésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) által végzett 2008. évi vizsgálatok során – amelyek keretében a fehérlisztből készült és az egészséges táplálkozásban szokásos termékek fuzáriumtoxin-tartalmát hasonlították össze – a vizsgált termékek 3 százalékában találtak határértéket meghaladó fuzáriumszennyeződést. A vizsgálatok szerint a fuzáriumtoxinok közül egyedül a dezoxinivalenol (DON) mennyisége haladta meg az Egészségügyi Világszervezet által megállapított eltűrhető beviteli szintet, ez a méreg azonban nem okoz hormonális elváltozást, és nem rákkeltő. A nagy mennyiségű DON-bevitel hányással, hasmenéssel járó panaszokat, állatoknál a takarmány visszautasítását váltja ki, és az állatkísérletekben fokozta a fertőzések iránti fogékonyságot.

A szervezetből hamar kiürül, kis mennyiségű fogyasztásánál nem észleltek hosszú távú, késői hatást. Szeitzné Szabó Mária kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet az eltűrhető beviteli szintet a még nem hatásos szint századrészében állapította meg. Ez nagyon alacsony határérték, ezért fennáll a lehetősége, hogy a lakosság néhány százalékát érintheti az átlépése. A vizsgálatok az egészséges táplálkozásnál szokásos termékekben (gabonapelyhek, korpák, csírák, teljes kiőrlésű liszt) sem mutattak ki hormonhatású vagy daganatkeltő anyagot. A finomított gabonaipari termékekhez viszonyítva sem volt lényeges eltérés a kétféle terméktípus között. A főigazgató hangsúlyozta: a vizsgálatok eredménye alapján a magyar lakosság nincs veszélyben a fuzáriumfertőzés miatt, azonban mindenképpen megelőző lépéseket kell tenni a teljes élelmiszerláncban, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák le a gabonatermékek mikotoxinszintjét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.