időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Csillag és hatlövetű nélkül indul munkába Polgáron a sheriff

Pálffy Lajos
2009.11.18. 18:19

Közbiztonságot, közérzetet javító sheriffet választ a polgári képviselő-testület jövő csütörtökön. A csillagos emberről szóló rendeletet még október 29-én megalkották a városatyák. Most várják a 8500 polgári polgár ajánlásait, melyek alapján eldől, hogy ki lesz helyben a „polgárok közbiztonsági választottja”.

Valóban sheriffet választanak a jövő héten Polgáron. A sajtóban korábban nyilvánosságot látott tervekről a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere árult el részleteket az MNO-nak. Mindenekelőtt azt, hogy a jó kiállású, mozgósító és konfliktusok kezelésére képes, nagy elfogadottságú embert Tóth József szerint tulajdonképpen a polgárok közbiztonsági választottjának kellene nevezni, csak hát ez így túl nehézkes lenne, így maradtak a sheriff elnevezésnél. A polgármester éppen ebben a választottságban látja a lényeget, a polgáriak ebből adódóan november 20-ig még ajánlatot tehetnek a sheriff személyére. Ezeket felhasználva dönt majd a 14 tagú testület. A kiválasztott egyébként a döntés után munkába is áll, megbízási szerződésében szerepel majd egy feladatával arányos tiszteletdíj is, amiről szintén jövő csütörtökön döntenek majd.

Mandátuma a rendelet szerint megegyezik az őt megbízó képviselő-testület mandátumával, de ezek is csak részletkérdések. Tóth József a lényeget nem abban látja, hogy mondjuk lesz-e csillaga vagy fegyvere Polgáron a törvény legfőbb őrének. (Egyébként a városvezető szerint lehet fegyvere is, akkor, ha olyan személyt választanak, aki önvédelmi fegyver viselésére egyébként is jogosult. De funkciójából adódóan ez sem lényeges kérdés.) A polgári sheriffnek az lesz a legfontosabb feladata, hogy egyfajta koordinátorként felügyeljen egy közbiztonsági hálót, hangolja össze a rendőrség, a 41 polgárőr, a két településőr, a mezőőrök, a vadőr és a környezetvédelmi őr munkáját. Folyamatosan konzultáljon az előbb felsorolt személyekkel abból a célból, hogy Polgár minél védettebb és biztonságosabb legyen.

Arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti a polgáriakat, Tóth kevés részletet volt hajlandó elárulni. Azt hangsúlyozta, hogy a kisvárosba öt úton lehet bejutni, és az autópálya is nagyon közel van, tehát nagy a külső biztonsági kockázat. Kérdésünkre, hogy a trükkös tolvajok jelentik-e elsősorban ezt a kockázatot, a polgármester igennel felelt. A helyi bűnözésről csak annyit árult el, hogy ez nem több és nem kevesebb, mint máshol a térségben. A kisebb értékre elkövetett lopások számáról érdeklődve a település első embere arról beszélt, hogy nem a szám a lényeg, hanem az, hogy mennyire súlyosan tud érinteni ez olyanokat, akik maguk is megélhetési gondokkal küszködnek. Mert hátrányos helyzetű ember Tóth szerint sok van Polgáron, ahol nagy szükség lenne a közbiztonság, a közérzet javítására, arra, hogy az élet biztonságosabb és védettebb legyen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.