időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel is vádolják Gerébet

MNO
2009.11.19. 17:43

Megkezdődött az otthon szülést népszerűsítő Geréb Ágnes egyesített büntetőpere csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Geréb Ágnest három bűncselekménnyel vádolják. <br /><br /><a href="/portal/668396"><strong>• „Egyelőre elvérzünk a hivatalos asztalokon”</strong></a> <br /><a href="/portal/664779"><strong>• Újabb büntetőügyben áll bíróság elé szerdán Geréb Ágnes</strong></a>

Az ügyész maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest, akit e foglalkozástól korábban eltiltottak.

A tervezett otthon szüléseknél bábaként tevékenykedő Geréb Ágnes azért került bíróság elé, mert a vád szerint az általa „kísért” szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig „kivérzett állapotba” került.

Geréb Ágnest azzal vádolják, hogy 2003 decemberében tervezett otthon szülést vezetett le, melynek során egy ikerpár egyik tagja maradandó fogyatékosságot szenvedett. A gyerek később meghalt, de a szakértők nem mutattak ki ok-okozati összefüggést a szülés eseményei és a halál bekövetkezte között. A vádirat szerint Geréb Ágnes és társai több jogszabályi előírást is megszegtek. Például ikerterhesség esetén szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak a helyszínnek, ahol a szülés megtörténik. Így készenlétben kell állnia két szülésznek, két neonatológusnak és egy jól felszerelt műtőnek is. Geréb Ágnes tudta, hogy a tervezett otthon szülés nem engedélyezett, ugyanis a szakmai kollégium 2002-ben elvetette ennek lehetőségét.

A csütörtökön ismertetett vádak szerint Geréb Ágnes a foglalkozási szabályok megszegésével az anya és magzata életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki, amikor 2007 szeptemberében engedély nélküli otthon szülést vezetett le a Napvilág Születésházban. Ez esetben a szülőcsatornába szorult magzat oxigénhiány miatt életét vesztette.

Az ügyész szerint Geréb Ágnes ugyancsak tudta, hogy nem megengedett tervezett otthon szülést vezetni, és tisztában volt azzal, hogy az anya, Sz. Hajnalka veszélyeztetett terhes, a szülés levezetése közben pedig foglalkozási szabályszegéseket követett el.

Geréb Ágnes vallomásában ezzel kapcsolatban azt mondta: normális keretek között vártak a gyerek világrajöttére, a szülés átlagos módon zajlott, semmilyen oka nem volt, hogy bármilyen veszélyt sejtsen. Mikor látta, hogy a gyerek válla beszorult a szülőcsatornába, és nem tudja kiszabadítani, hívta a mentőket, akik kórházba szállították a vajúdó anyát, de a magzat életét már nem tudták megmenteni. Azt is mondta, hogy nagyon együttérez a szülőkkel, akik a tragédia óta nem akarnak vele szóba állni.

Egy másik ügyben Geréb Ágnes mellett egy szülésznővel, S. Mónikával szemben is vádat emelt az ügyészség, szintén egy tervezett otthon szülés levezetése miatt, amely 2007 októberében történt. A vád szerint L-né N. Erika, az édesanya a szülés következtében kivérzett állapotba került. A vádirat szerint az otthon szülésnél való közreműködés során mindkét vádlott a foglalkozási szabályok hatálya alatt állt. A vádlottak annak ellenére vettek részt a sértett otthon szülésében, hogy tudták, a hatályos jogi szabályozás szerint a tervezett otthon szülés nem megengedett, és azt is, hogy szövődmény esetén az annak elhárításához szükséges feltételek nem biztosítottak.

Geréb Ágnes erről az esetről azt mondta: nem érzi, hogy olyat követett volna el, ami nem volt helyénvaló ebben az esetben, és a nő nem volt kivérzett állapotban, az anya és a csecsemő pedig nem szenvedett károsodást.

A tárgyaláson a tanúk meghallgatása mellett igazságügyi orvosszakértőket is meghallgattak, akik kijelentették, hogy a tervezett otthon szülés önmagában közvetlen veszélyhelyzetként értékelhető, valamint azt is, hogy nem voltak meg a tárgyi feltételek a biztonságos szülés levezetéséhez, főként nem egy ikerszüléshez, illetve hogy a megfelelő képesítés hiányában gyógyszereket nem lehet beadni a páciensnek, még infúziót sem.

Ugyanakkor Asztalos Miklós igazságügyi orvosszakértő megjegyezte: hiányolja a tervezett otthon szülés jogi szabályozását. Szerinte ha a kérdés megfelelően szabályozva lenne, nem következhetnének be ilyen esetek.

Bodrogi Bea, a Napvilág Születésház szóvivője az MTI-nek az üggyel kapcsolatban azt mondta: „felháborítónak és cinikusnak” tartják, hogy az államot képviselő ügyész a vádirat részévé teszi és a vádlottak terhére rója, hogy a tervezett otthon szülés nem megengedett. Szerinte ez nem igaz, mert az otthon szülés nem „nem megengedett, hanem nincsen szabályozva”, ez pedig jogilag két különböző dolog. Mint mondta, az állam már 18 éve mulasztja el a jogalkotást annak ellenére, hogy a vádlottak azóta kérik, hozzák meg a szükséges jogszabályokat.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.