időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Kemény csapat: Mesterházy, Kovács, Bajnai is beszáll

MNO
2009.11.20. 12:25

Több vezető politikusra épülő csapattal kampányol majd az MSZP a jövő tavaszi országgyűlési választáson. Az MTI úgy tudja, hogy a legesélyesebb kormányfő- és listavezető-jelölt Mesterházy Attila jelenlegi parlamenti frakcióvezető, aki vállalja is a felkérést.

Rosszul indul a miniszterelnök-jelölés az MSZP-nek – olvasható a Fidesz közleményében. Legfőbb jelöltjük épp a napokban volt kénytelen vallani az egyik legbotrányosabb korrupciós ügyben, a Zuschlag-perben, miután más tanúk súlyosan terhelő állításokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban – teszik hozzá. A Fidesz szerint Mesterházy Attila méltó miniszterelnök-jelöltje lesz a zuschlagok és hunvaldok pártjának. Azon pedig már nem is csodálkozunk, hogy Lendvai Ildikót a sajtó ismét hazugságon kapta: bár ígérte, mégsem akar megválni a pártelnöki poszttól – zárul a közlemény.


A távirati iroda információi szerint Mesterházy Attila mögött egységes csapat áll majd, és a kampányba beszáll Bajnai Gordon miniszterelnök mellett Kovács László távozó uniós biztos is. Mesterházy Attila megtartja frakcióvezetői posztját, pártelnök azonban nem lesz. Az MTI információi szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje vezeti majd a párt országos listáját. Bár Lendvai Ildikó pártelnök megválasztásakor bejelentette, hogy addig marad a posztján, amíg az MSZP nem választja meg miniszterelnök-jelöltjét, továbbra is ő vezeti majd a szocialista pártot. Az MSZP országos elnöksége kedden este döntött a kongresszusi menetrendről: a 2010-es költségvetés november 30-i parlamenti zárószavazása után dönt az MSZP országos elnöksége a párt jövő évi országos választási listájáról.

Az MTI úgy tudja, eddig az időpontig nem is foglalkoznak a lista összeállításával. Arra azonban többen felhívták az MTI figyelmét, hogy a még nyáron elfogadott szempontrendszer miatt, kötött a lista első harminc helye. A kedd esti elnökségi ülésen azt javasolták a választmány vezetésének, hogy november 28-án csak a programvitát folytassák le; az még vitatott, hogy ezen az ülésen tegyenek-e javaslatot az MSZP miniszterelnök-jelöltjére. A büdzsé jóváhagyása után, december 4-én véglegesítheti az elnökség az országos listát, amelyről másnap közösen kell döntenie a választmánynak. A végső döntést az MSZP december 12-i kongresszusa hozza meg.

Az elnökség a Hajdú-Bihar megyei területi lista kivételével már a többi megyei, illetve a fővárosi listáról is döntött. A párt országos vezetése szeretné, ha még a kongresszus előtt lezárulna erről a listáról is a vita. Az MSZP vezetése a helyiek által újra nem indított képviselők közül Donáth Lászlót szeretné mindenképpen a parlamentben látni. A helyi szervezet által a somogyi listára fel nem vett Suchman Tamás a tervek szerint egyéniben megméreti magát, Göndör István – akit szintén nem indítanak a helyiek Zalában – frakcióvezető-helyettesi tisztsége révén kaphat befutó helyet az országos listán.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.