időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Holnap se álljon ki fagyoskodni a buszmegállóba

MNO
2010.01.15. 17:46

<p>Folytatódik a sztrájk, miután a péntek kora esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a munkabeszüntetést kezdeményező szakszervezetek között a kollektív szerződésről – közölte Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a tárgyalásokat követően.</p><p><strong><a href="/portal/688561">• BKV: közeledő álláspontok, de a sztrájk folytatódik + Videó</a></strong> </p>

A tárgyalásokat a BKV felfüggesztette és szombat 10 órára új tárgyalást hívott össze a kollektív szerződésről – mondta a szakszervezeti vezető. Véleménye szerint az, hogy nem kaptak elegendő időt az ajánlat átgondolására, arra utal, hogy „a vállalat a sztrájk folytatódásában érdekelt, mert így napi 50 millió forintot spórolhat meg”. Földényi György azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben hétfő kora délutánig sem tudnak megállapodni, demonstrációt hirdetnek a BKV Akácfa utcai székháza elé, oda várva az összes sztrájkoló BKV-s munkavállalót.

A sztrájkbizottság elnöke arcátlannak nevezte a BKV ajánlatát. Mint mondta: az év végi 45 ezer forintos utalvány helyett bruttó 30 ezer forintot ajánlottak, a 3-3 százalékból csak 1-1 százalékot tartanának a kollektív szerződésben, a másik 2 százalékot azonnal megajánlották 3500 forintos felső korláttal. Ezzel nem tudnak egyetérteni – tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint hétfőn többen csatlakozhatnak a sztrájkoz, mivel troli- és metrógarázsokból is megkeresték őket.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: a metrósok nem csatlakoznak a sztrájkhoz, mert úgy látják, a tárgyalóasztal mellett kell megállapodni.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalás után úgy nyilatkozott: részben elfogadták a sztrájkbizottság ajánlatát, de mivel az ajánlat érinti a kollektív szerződést, a többi szakszervezettel is egyeztetni akarnak. Ezért hívták össze az új tárgyalást szombat délelőttre. Mint mondta: elfogadták a szakszervezetek azon ajánlatát, hogy 6 ezer forintra csökkentik a melegétkeztetési utalványok mértékét, s az év közben bruttó 30 ezer forint értékű választható juttatást biztosítanának. A BKV vállalta volna továbbá, hogy a kollektív szerződésben rögzíti az 1-1 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, de ezzel egyidejűleg egy külön megállapodásban garantálnák 2010-ben a további 2-2 százalékot is azzal a kikötéssel, hogy annak mértéke nem lehet több 3500 forint/fő/pénztár/hó összegnél.

Ha erről a bértárgyaláson sikerül megegyezni, akkor 2010-ben felső korlát nélkül biztosítaná a BKV a juttatást – mondta Bolla Tibor, aki szerint szombaton megszülethet a megállapodás, mert ajánlatuk mindenki számára elfogadható. Ha a szakszervezetek meg akarnak állapodni, akkor meg fognak állapodni – jelentette ki a vezérigazgató-helyettes.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.