időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

Semjén örülne, ha a Híd a magyar identitását hangsúlyozná

MNO
2010.06.25. 06:47

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) a magyar szervezetek fóruma, aki részt akar venni rajta, annak el kell fogadnia a statútumát – mondta a miniszterelnök-helyettes pénteken a köztelevízió reggeli műsorában.

Semjén Zsolt arra a felvetésre, hogy a – szlovákiai magyar és szlovák politikusok által alapított, a leendő pozsonyi kormányban valószínűleg szerepet vállaló – Híd (Most) párt nem lesz ott a MÁÉRT-en, azt mondta: ez a Hídon múlik. Ha úgy látja, hogy az identitása a MÁÉRT kereteibe belefér, szeretettel látják – mutatott rá. Ha úgy látja a Híd, hogy a speciális identitása ebbe nem fér bele, akkor keresnek más fórumot, ahol a lehető legszorosabban együtt tudnak működni.

A MÁÉRT-nek megvan a világos statútuma, magyar pártok, politikai szervezetek vesznek részt benne, ez a magyar szervezetek fóruma. Aki részt akar venni benne, annak el kell fogadni a MÁÉRT statútumát, amely szerint a szervezetnek azok lehetnek a tagjai, akik önmagukat magyarként definiálják – szögezte le Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

Létfontosságú, hogy a magyar közösségeknek a határon túl olyan politikai szervezeteik legyenek, amelyekben nemcsak „járulékos jegy”, hogy érzékenyek a magyar kérdésekre, hanem fundamentumuk, hogy magyarnak vallják magukat – fejtette ki.

Ha feladnák, hogy etnikai pártok is legyenek a határon túl, ha a magyar politikusok ideológiai alapon integrálódnak román, szlovák pártokba, akkor a magyarság politikai képviselete véget érne – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta, aktuális politikai kérdésekben most a Híd tudja képviselni jobban a magyarság érdekeit, és reményei szerint ezt sikerrel is fogja tenni. Ehhez minden támogatást megadnak. „Hála Istennek, hogy legalább a Híd bejutott” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A Híddal számtalan más kapcsolattartási lehetőség van – emelte ki, hozzátéve: örülne, ha a Híd a magyar identitását hangsúlyozná, és minél szorosabban együttműködne a magyar kormánnyal.

Teljes tévedés, hogy a MÁÉRT döntene a támogatásokról – mondta Semjén Zsolt egy másik kérdésre válaszolva. A MÁÉRT politikai egyeztető fórum, amely egyetlen forintról sem rendelkezik; pályázni különböző támogatásokra a Szülőföld Alapnál lehet, amit bárki megtehet – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.