A halfőző fesztiválon futott össze Simor és Bajnai

Egy asztalnál a volt miniszterelnök és a jelenlegi jegybankelnök. Bajnai Gordon vendége volt Simor András a XV. Bajai Halfőző Fesztiválon. A Sugovica partján az Orbán-kormány egyik miniszterelnök-helyettese is megkóstolta a híres bajai halászlét.

MNO
2010. 07. 11. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1996-ban, az első fesztiválon 400 bográcsban főtt a halászlé Baja főterén. Az ezredforduló évében már kétezerben. A bográcsok száma azóta nem nőtt, nem is lenne hely többnek. A bajai hallé egy óra alatt elkészül, külön tálalják a levet és a húst. Jellegzetessé a hozzá fogyasztott gyufatészta teszi. Idén 20-25 ezren fordultak meg a Sugovica partján.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök Baján nőtt fel, ott is érettségizett. A fesztiválon évek óta részt vesz, korábban maga is főzött. Most egy 100 fős baráti társasággal élvezte a helyi halászlé ízét.

- Megfogadtam, hogy semmilyen komoly témáról nem nyilatkozom hosszú ideig, hiszen az elmúlt egy évben megmutattam, hogy mit gondolok a kormányzásról. Most mások kaptak bizalmat, nekik kell ezt megmutatni. Jár nekik a türelem és bízom benne, hogy az ország érdekében sikeresen teszik majd a dolgukat. Én most pihenek, és a családommal vagyok meg a barátaimmal – nyilatkozta a hírTV-nek Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon vendége volt idén Simor András jegybankelnök is. Simor a '90-es években Bajnai főnöke volt három évig. Kettejük viszonyáról a volt kormányfő tavaly úgy nyilatkozott, szakmailag elvált az útjuk, de emberileg megmaradt közöttük a jó kapcsolat.

Navracsics is megkóstolta

A Sugovica partján az Orbán-kormány egyik miniszterelnök-helyettese is megkóstolta a híres bajai halászlét.

- Azt is tudom ez a kötelező kérdés, hogy melyik a legjobb halászlé és Baján azt kell mondani, hogy a bajai. Valójában én a finom halászlét szeretem, a bajai halászlét is ismerem és bízom benne, hogy a legfinomabbakat itt fogom enni – mondta a hírTV-nek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Magyarországon Baján fogyasztják a legtöbb halat, évente fejenként 66 kilót, miközben az országos átlag 3 és fél kiló. Az idei fesztiválon 12 tonna hal, 600 kiló pirospaprika, 2 tonna hagyma és ugyanennyi gyufatészta fogyott el.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.