Sanghaji pavilon: elfogadhatatlanok a dokumentumok

A mai napig nem adta át a sanghaji expón való magyar megjelenés lebonyolításával megbízott Genexpo 2010 Hungary Kft. a tételes elszámolás lefolytatásához szükséges eredeti dokumentumokat, a másolatok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan, a minisztérium pedig csak az igazolt és jogos költséget kész kifizetni a megfelelő dokumentáció benyújtását követően – írja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdai közleményében. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/732376" target="_blank"><strong>• Eltűnt százmilliókat keres a Kehi</strong></a>

MNO
2010. 09. 08. 11:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetnek arra, hogy a sanghaji világkiállítás kapcsán továbbra is tart a Kehi-vizsgálat, amelynek alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat. A nyomozás során több cégnél volt házkutatás, és iratokat foglaltak le. Hozzáteszik: a 2009. október végén kötött szerződés alapján 2010 márciusáig több mint másfél milliárd forintot, a teljes vállalkozói díj közel kétharmadát fizette ki az akkori magyar kormány a Genexpo 2010 Hungary Kft. részére annak ellenére, hogy a sanghaji világkiállítás és így a magyar pavilon hivatalos megnyitója csak 2010. május 1-jén volt.

A Genexpo 2010 Hungary Kft. és annak alvállalkozói – a BMC Kft. kivételével – többszöri felhívás ellenére sem tudtak tételesen elszámolni a szerződéseikben vállalt kötelezettségeik teljesítésével. Mind ez idáig nem adták át sem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a tételes elszámolás lefolytatásához szükséges dokumentumokat – írja a tárca.

Az eddig csak másolatban átadott dokumentumok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan. Számos olyan tétel van, amelyhez a számlákat még másolatban sem csatolták, így a rendelkezésre álló iratok nem szolgálhatnak a kifizetés alapjául. Ezért a KIM és a Kehi ismételten felszólította a fővállalkozót és valamennyi alvállalkozóját arra, hogy eredeti dokumentumokkal alátámasztottan és tételesen számoljanak el. A tételes elszámolás szükségességét indokolja az a körülmény is, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az előző kormány több olyan tételt is kifizetett, amelyek mögött ténylegesen nem volt teljesítés – írja a minisztérium.

A KIM írásban tájékoztatta az expó hivatalos képviseletét, hogy a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően minden igazolt és jogos költséget a minisztérium kész kifizetni a megfelelő dokumentáció benyújtását követően, ahogyan azt tette a kulturális megjelenésért felelős BMC Kft. esetében is. A magyar kormány számára továbbra is fontos, hogy Magyarország részvétele a világkiállításon megfelelő módon és keretek között valósuljon meg, ezért a kormány is szorgalmazza az ügy mielőbbi tisztázását, és felszólítja a Genexpo 2010 Hungary Kft.-t, hogy működjön együtt és teljesítse a szerződésben foglalt kötelezettségeket – áll a tárca kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságának a közleményében.

Kínában mindeközben a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának magyar dolgozói is figyelmeztető munkabeszüntetésre készülnek, ahogyan a kínai alvállalkozó alkalmazottjai is újabb jelét kívánják adni elégedetlenségüknek amiatt, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést, és a napidíjuk forrása is elapadt.

A probléma egzisztenciális gondokat jelent a pavilon magyar dolgozóinak, akik közül néhányan már kölcsönökből fedezik sanghaji tartózkodásuk költségeinek egy részét – ez derült ki azon a megbeszélésen, amelyen többnyire felelős beosztású magyar munkatársak vitatták meg a helyzet megoldásához vezető utat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.