időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Hagyományőrző hadijáték Tatán

MNO
2011.05.18. 07:19

A tatai vár legnevezetesebb ostromát felidéző, hadihajókat és kétszáz fős, korabeli felszereléssel harcoló sereget felvonultató török–magyar hadijátékot rendeznek a hét végén a Komárom-Esztergom megyei városban.

A török kori európai katonai hagyományőrzés leglátványosabb vízi és szárazföldi csatajelenetei szombaton fél tíztől zajlanak majd. A főkapu elleni támadás újrajátszására, a patara felrobbantására este öt órakor kerül sor. (A patara a várostromkor használt haditechnikai újítás nevéből, a petárda szóból ered.)

Vasárnap nemzetközi katonai hagyományőrző csapatok tartanak bemutatót. A látogatók belekóstolhatnak a reneszánsz világ ételeibe és italaiba, megismerhetik a kor divatját és muzsikáját is. A famesterségek történetébe bepillantó bemutató feledésbe merülő foglalatosságokat idéz majd fel.

A kétnapos program valós történeten alapul: 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az új fegyver bevetésével foglalta vissza a várat a törököktől. Később Győr felszabadításánál is a Tatán kipróbált fegyver indította el a sikeres ostromot.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.