Gelse fizetésképtelen, a rendőrség nyomoz

Fennálló tartozásainak alig két százalékát tudja kifizetni az adósságrendezési eljárás keretében a Zala megyei Gelse, de az értékesíthető vagyon sem fedezi a hitelezők követelését; tanúkihallgatásokkal, házkutatásokkal és iratlefoglalásokkal még folyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség nyomozása is.

MNO
2011. 07. 12. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegedi Ferenc (független) polgármester kedden az MTI érdeklődésére elmondta: az összesítések szerint több mint kétmilliárd forintos adósságállománnyal rendelkező település a mintegy 80 hitelezőnek a követelés alig 2 százalékát, vagyis 40,7 millió forintot tudott felajánlani törlesztésként. Most várják a hitelezők válaszát, de biztosra veszi, hogy azok nem fogják elfogadni a felajánlott összeget, ezért rövid időn belül megkezdődik a falu értékesíthető vagyonelemeinek eladása.

A településvezető hozzátette: a tartozás reálisan nagyjából 1,6 milliárd forint, mert az általános iskola egyik támogatási projektje még nem zárult le, és ez 430 millió forinttal csökkenti majd a tényleges adatot. A fennmaradó összeg kifizetésére sincs azonban elég fedezet a vagyonból. A legjelentősebb vagyonelem az 1,3 milliárd forintos könyv szerinti értéken nyilvántartott fedett termálfürdő, de Szegedi Ferenc szerint azt nagyjából ennek az összegnek a feléért lehetne eladni. Ezen túlmenően egy 40 személyes turistaházuk, egy kisebb kúriájuk, kulturális célokra átalakított régi mozi és néhány szórványban lévő, kis értékű földterületük van, amelyek eladása együttesen sem fogja fedezni a tartozást.

A mintegy 1200 lakosú Gelse újonnan megválasztott önkormányzata tavaly decemberben adósságrendezési eljárás megindítását kérte, amelyet a Zala Megyei Bíróság január 4-én rendelt el. A település gazdálkodását érintő csődhelyzet miatt a rendőrségen is feljelentést tettek, az önkormányzatnál pedig fegyelmi eljárást kezdeményeztek a korábbi körjegyző ellen, de ő december közepén lemondott tisztségéről.

A faluban – amelyet 20 évig Rácz József SZDSZ-es polgármester irányított – az elmúlt években több milliárd forint értékű beruházás valósult meg, jelentős mértékű állami és európai uniós pályázati forrás felhasználásával. 2008 elején nyílt meg a termálfürdő, a helyi általános iskolát 2010-re a térség legkorszerűbb intézményévé fejlesztették, és felújították a település központját is. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított a feljelentés kapcsán, a NAV pedig az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt folytat vizsgálatot.

Sárközi Alexandra, az adóhatóság bűnügyi szóvivője április elején arról adott tájékoztatást, hogy a NAV Nyugat-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóság Zala megyei vizsgálati osztálya „jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntett elkövetésének gyanúja miatt” folytat eljárást a gelsei önkormányzat által megpályázott uniós támogatásokkal való visszaélésekkel kapcsolatban. Az MTI kérdésére most elmondta: folyamatosan zajlanak a tanúkihallgatások, eddig több mint 20 tanút hallgattak meg, valamint házkutatások és lefoglalások is történtek. A pénzügyi nyomozók folyamatosan dolgozzák fel és értékelik a beszerzett bizonyítékokat, pályázati anyagokat, s a nyomozás a felügyeletet ellátó ügyészséggel folyamatosan egyeztetve zajlik. A rendőrség az MTI érdeklődésére annyit közölt: még folyik a vizsgálat, ezért ennek részleteiről nem kívánnak információt adni.

Szegedi Ferenc polgármester a nyomozások kapcsán elmondta még: tudomása szerint a NAV már kihallgatta az önkormányzat dolgozóit. Őt magát eddig a rendőrség hallgatta ki tanúként, és a korábbi, megbízottként tevékenykedő jegyzőt ugyancsak tanúként kérdezték ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.