Panamába folyik a pénz

Nemcsak a Pannon Egyetem, hanem a Budapesti Corvinus Egyetem két kollégiumát is az a Baucont Zrt. újította fel, amely a két évtizedre vállalt üzemeltetési kötelezettség teljesítése előtt csődbe ment. A Pannon Egyetemnek most egy olyan offshore cég emel le a számlájáról havi 26 millió forintot az üzemeltetésért, amelyről semmit nem lehet tudni. A Corvinus esetében egy magyar bejegyzésű cég kapta az üzemeltetés jogát, de annak tulajdonosi háttere is Panamába vezet.

Magyar Nemzet
2011. 08. 26. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy panamai offshore cég emel le havonta több tíz millió forintot a veszprémi Pannon Egyetem számlájáról az intézmény kollégiumának felújítási és üzemeltetési költsége címén. Az ügy előzménye, hogy a kollégiumfejlesztést elvégző Baucont Zrt.-t még az üzemeltetési feladatok ellátása előtt felszámolták, a cég követeléseit pedig egy ismeretlen hátterű, panamai offshore cégnek adta el a felszámoló. – Még 2007-ben került sor az egyetemi kollégium felújítására egy 1,3 milliárd forintos beruházással. A kivitelezési és a későbbi üzemeltetési feladatokat a Baucont Zrt. nyerte el – jelentette ki lapunknak Bienerth Gusztáv, a Pannon Egyetem gazdasági tanácsának elnöke.

A cégnek az üzemeltetés megkezdése előtt százmillió forintos bankgaranciát kellett volna letennie a szükséges garanciális, illetve egyéb karbantartási feladatok finanszírozásának biztosítására. A zrt. azonban a pénz letétele előtt felszámolási eljárásba menekült. Bienerth Gusztáv értetlenül áll azelőtt, hogyan fordulhat elő, hogy a felszámolást végző cég egy Panamában bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű, egy dollár alaptőkéjű offshore cégnek adta el a projektet, amely havonta 26 millió forintot inkasszál az egyetem számlájáról. A pénz egy részéből a cég ugyan az egyetem információi szerint fizeti a beruházás esedékes hiteltörlesztését, ám más feladatot nem végez, vagyis a pénz másik részét az ismeretlen tulajdonosok zsebre teszik – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.