időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Morális válság, morális szolgálat, ledarált erkölcs

Kovács András
2011.09.17. 06:00

Ha valaki az MSZP-ből szivárogtatta ki öt éve az <strong><a href="http://mno.hu/portal/374420">őszödi beszéd</a></strong>et, az mindenképpen elszámította magát, mivel annak következményei a párt egészére kihatottak – fogalmazott lapunknak Filipov Gábor politikai elemző. Ám mivel azóta sem tudjuk a Gyurcsány Ferenc botrányos szavait nyilvánosságra hozó személy nevét, ezért ez a téma az MSZP-n belül ma is komoly nézeteltérésekhez vezet. Talán ez is közrejátszik abban, hogy az őszödi beszéd – ahogy Szentpéteri Nagy Richard politológus az MNO-nak elmondta – önmagán túlmutató jelenséggé vált.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/810408" target="_blank"><strong>• IKSZ: Gyurcsánynak nincsen erkölcsi alapja a kioktatásra</strong></a>

2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amelyben az akkori kormányfő úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” 2006. május 26-án, az MSZP választási győzelme után hangzott el mindez, a szocialista frakció volt a hallgatóság a balatonőszödi kormányüdülőben. Azon az öt évvel ezelőtti vasárnapon, amikor lehozta a beszéd „hazudós” részét a közszolgálati rádió, országszerte tüntetések törtek ki, másnap pedig megrohamozták a tévé székházát is. Sólyom László akkori köztársasági elnök szeptember 18-án úgy fogalmazott: az országban morális válság alakult ki. Az ostrom körülményeire és a rendőrség ott mutatott fellépésére a mai napig nem született magyarázat az akkori államtitkároktól, miniszterektől és rendőri vezetőktől. Így ma sem tudhatjuk, hogy miért tűrték a tévészékház kapujában a rendőrök a feléjük szálló köveket, arról viszont tudunk, hogy Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a hírTV-ből értesült az eseményekről, és „morális értelemben szolgálatba helyezve magát” otthonában várta az utasításokat.

Túlmutat

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése bizonyos szempontból korszakváltást hozott, míg más aspektusból erre nem került sor – mondta el lapunknak Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa. A kabinet már a nyár folyamán elveszítette a népszerűségét, tehát ebből a szempontból nem volt fordulópont a zárt körben elhangzott beszéd megismerése – tette hozzá. Ezt emelte ki az MNO-nak Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője is, aki szerint az MSZP sorsa szempontjából mindenképpen korszakhatárnak számított szeptember 17-e. Mindketten úgy látják, hogy nem az volt a meglepő, hogy ellentmondás feszült a kampányígéretek és az ország valós helyzete között, hanem hogy mindez a miniszterelnök saját hangján volt hallható. Szentpéteri Nagy szerint ettől kezdve állandóan lehet hivatkozni rá. „Az őszödi beszéd napjainkra önmagán túlmutató jelenséggé vált.” – A mai magyar közállapotokat jól mutatja, hogy 2006. szeptember 17-e óta nem tudjuk, hogy kicsoda és miért hozta azt nyilvánosságra, csupán a sejtéseinkre hagyatkozhatunk – fogalmazott az elemző.

Ki hozta nyilvánosságra?

Filippov annak kapcsán, hogy kinek állhatott érdekében a felvétel széles körben való elterjesztése, kijelentette, ha valaki az MSZP-ből tette azt, az mindenképpen elszámította magát, mivel annak következményei a párt egészére kihatottak. Ez részben talán annak köszönhető, amit a „retorikai csúcsteljesítményben” így ír le az exminiszterelnök: „Úgy őriztük a politikai egységet tavaly nyár óta és mögötte mondjuk a szakmai politikai egységet, mint soha ebben az elmúlt években. Vagy talán sose.” Ez így volt a napvilágra kerülés után is, hiszen a Gyurcsány által kért bizalmi szavazáson a szocialisták besoroltak vezetőjük mögé. Ám, amint reformjai és szokatlan sűrűséggel meghirdetett új programjai miatt kezdett egyre népszerűtlenebbé válni az akkori kormányfő és MSZP-elnök úgy kezdtek lábra kapni az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló összeesküvés-elméletek és találgatások.

A mackó legendája

Közös ezekben a teóriákban az, hogy szinte mindig a semmiből bukkannak elő, néhány napra tematizálva a közbeszédet, valamint hogy alapvetően két forgatókönyvre épülnek. Az egyik elképzelés szerint egyenesen Gyurcsány Ferenc belső köreiből szivárgott ki a beszéd. A verzió hívei ezt azzal magyarázzák, hogy a baloldal akkori kedvence nagyon gyorsan meg is találta a módját, hogy hogyan kommunikálja botrányos mondatait: az egykori sportminiszter új kezdetet vizionált és a rendszerváltást követő hazugságokkal való leszámolást sürgette, nem mellékesen pedig újra csatasorba állította azokat az értelmiségieket, akik kiábrándultak az MSZP-ből.

Ezt támaszthatja alá a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata is, amely szerint nem a kormányüdülőben lévő hallgatóság soraiban, azaz nem a frakció tagjainál volt a beszédet rögzítő diktafon. Bejárta a sajtót még Gál J. Zoltán páncélszekrényének legendája is, amely szerint Gyurcsány bizalmasának és kabinetfőnökének „mackójából” néhány napra eltűnt az őszödi beszédet tartalmazó kazetta. A szóbeszéd szerint Gál J. kis ideig nem találta az eredeti, „rendezői változatot” tartalmazó kazettát, és arra gyanakodott: ellopták tőle a szalagot, ezért felajánlotta lemondását, amit Gyurcsány nem fogadott el. Gál J. magyarázata a Népszabadság információjára a következő: szeptember 17-én elkezdték keresni a teljes felvételt, akkor kipakolták a széfet, de állítása szerint a szóban forgó beszéd nem hiányzott.

Gyurcsányék persze mást képzelnek a szivárogtatásról. Árulásról beszél ugyanis, és nevek említése nélkül blogbejegyzéseiben és sajtónyilatkozataiban rendre jól behatárolhatóan körülírja pártbéli ellenlábasait. Sőt: legutóbbi nemcsak körül-, hanem le is írta ezeket a neveket, és egy borítékba téve odaadta Mesterházy Attila jelenlegi pártelnöknek. Az országgyűlési képviselő mindezt azért tette, mert az MSZP júniusi „imázskongresszusa” előtt Szanyi Tibor, a párt „fenegyereke” Gyurcsányt nevezte meg mint kiszivárogtatót. Mesterházy sajtótájékoztatóján olvasatlanul darálta le a levelet, Gyurcsány szerint ekkor a szocialisták erkölcsének egy darabja is ledarálódott.

Visszatér?

2006-ra visszatérve: „Az akkori ellenzék természetesen a mai napig profitál a beszéd megismeréséből, különösen a Fidesz” – tette hozzá a Magyar Progresszív Intézet munkatársa. Gyurcsány esetleges visszatéréséről a szakértő elmondta, hogy jósolni nem szabad, de a jelenlegi helyzetben nem látszik annak esélye, hogy ez belátható időn belül bekövetkezzen.

Filippov nem zárta ki azonban azt, hogy a most indult eljárás révén a volt miniszterelnök iránti szimpátia növekedjen. Volt rá már példa Európában, hogy egy eljárás alá vont, népszerűtlen politikus megerősödve került ki a perből – tette hozzá. Az elemző rámutatott arra is, hogy Gyurcsány egyelőre a párton belüli küzdelemben sem áll nyerésre. „Amennyire a jelenből látszik, úgy tűnik, egyáltalán nem szolgálná az MSZP érdekeit, ha 2014-ben ő lenne a párt miniszterelnök-jelöltje” – zárta szavait a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.