időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Százmilliókat takaríthatnak meg a gyógyszereken

BL
2011.10.27. 15:32

A tervek szerint az év végére bevezetik a betegekre szabott, automatizált gyógyszerelési rendszert Nyíregyházán.

Az egyedülálló, az országban elsőként a szabolcsi megyeszékhelyen alkalmazott módszer lényege, hogy a gyógyszerek útja végig nyomon követhető és ellenőrizhető a rendeléstől egészen a betegekhez történő eljuttatásig – mondta el Kiss Zoltán Tamás, az EH Zrt. vezérigazgatója. A fejlesztés során az intézményi gyógyszertárban egy másfél négyzetméteres területen elhelyezett automata akár több száz különböző készítményből, minden betegnek személyre, névre és terápiára szabott gyógyszercsomagot állít elő.

A vezérigazgató hozzátette: a beruházás szakmailag és gazdaságilag is előnyös, mivel a rendszer révén jelentős megtakarítás érhető el az intézményi gyógyszerbeszerzésben, erősíti a betegek biztonságát, megvalósítható a hatóanyag alapján történő rendelés, emellett minőségbiztosítási előnyei is vannak. A rendszer alkalmazásának egyik újdonsága, hogy a betegek gyógyszerezésében lényegesen nagyobb szerepet kapnak a gyógyszerészek, akik felügyelik és végigkísérik a gyógyszerek útját a rendszerben.

Juhász László, a holding cégvezetője a tájékoztatón elmondta: a gyógyintézmény a 25 milliárd forintos éves költségvetéséből 2,5 milliárd forintot fordít gyógyszerbeszerzésre, az automatizált gyógyszerelési rendszer bevezetésével a költségek éves szinten akár tíz százalékkal, azaz mintegy 250 millió forinttal csökkenthetők.

A több mint 1800 ággyal rendelkező Jósa András Oktató Kórházban jelenleg 200 ágyon érhető el az automata gyógyszerelés, az év végére viszont valamennyi ágyon bevezetik a szolgáltatást. A tervek szerint 2012 első negyedévében a nagykállói kórházat, őszre pedig az Egészségügyi Holding Zrt. valamennyi tagkórházát a két, rendszerbe állítandó automata látja majd el készítményekkel.

A rendszer alkalmazása nem jelenti a feladat kiszervezését, a gyógyszerbeszerzés és az intézeti gyógyszertárak működtetése továbbra is saját kézben marad – hangsúlyozta Kiss Zoltán Tamás. Az automatákat szállító cég számára a holding havi nettó 9 millió forint szolgáltatási díjat fizet, az összeg tartalmazza a bérleti díjat és egyéb költségeket is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.