Hatalmas károkat okozott Demszky, újabb nyomozás jön

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya.

NT
2011. 12. 03. 3:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak október közepén, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. privatizációs szerződéseinél, a szennyvíztisztítónál is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Előbbi két esetben december 17., az uniós támogatású csepeli fejlesztésnél pedig január közepére tehető a nyomozás határideje. Ezek szükség esetén többször is meghosszabbíthatók.

Az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármester még 2005-ben kötött szerződést a francia többségű Csepel 2005 FH Konzorciummal, a csepeli szennyvíztisztító több mint 120 milliárd forintba kerülő kivitelezésére, majd négyéves üzemeltetésére. Tette ezt még két ciklussal ezelőtt, a Fővárosi Önkormányzat nevében.

A szabálytalanságoknak köszönhetően 10 milliárd forint már elvonásra került amellett, hogy a beruházás 65 százaléka EU-s pénzből valósul meg.

A tavalyi választás után megalakult Fidesz–KDNP-s vezetés ugyan visszavette a frakciótól az üzemeltetést, ennek ellenére a főváros számára előnytelen, korábbi szerződésmódosítások további – sokmilliárdos – kockázatot jelentenek.

A főváros terve, hogy a víz- és a csatornázási szolgáltatót is újra százszázalékos tulajdonba vegye. Az MSZP–SZDSZ-es többség 1997-ben 34 milliárd forintért eladta a kisebbségi tulajdonrészt a menedzsmentjogokkal együtt – a becslések szerint csaknem hatvanmilliárdos veszteséget okozva ezzel Budapestnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.