Szabálytalankodó civilek

Az Állami Számvevőszék vizsgálata 19 549 000 forint eltérést állapított meg.

TK
2011. 12. 16. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Nemzeti Civil Alapprogram szabályozási és intézményi rendszere, támogatásának elosztása és felhasználásának kontrollja nem biztosította a társadalmi és civil kapcsolatok eredményes fejlődését, és nem járult hozzá a közfeladatok hatékonyabb ellátásához” – mondta az ÁSZ felügyeleti vezetője, Horváth Balázs.

Az ellenőrzés az NCA 2008 és 2010 közötti működésének időszakára terjedt ki, amelyet a jogutód Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, az NCA tanácsánál, a kezelőszerveknél és harminc civil szervezetnél folytattak le. Ebben az időszakban 22,8 milliárd forint működési és szakmai célú támogatást biztosított az NCA.

A jelentésből kiderül, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram szervezete széttagolt, működését – a vizsgált időszakban – a felelősség hozzárendelése nélküli feladatmegosztás és koordinációs hiányosságok jellemezték, valamint a személyi és vezetői változások során nem készült hivatalos átadás-átvétel.

Horváth Balázs elmondta, hogy eredeti bizonylatok, bemutatott dokumentumok és benyújtott pénzügyi elszámolások alapján az ÁSZ 19 549 000 forint eltérést állapított meg. Az ellenőrzés következményeként 2,5 millió forintot már visszafizettek, hatmillió forint támogatás esetében pedig javasolták a kezelő szerveknek a helyszíni ellenőrzést – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.