Többmilliárdos kár érhette az államot

Polgári per keretében szerezne vissza több, áron alul privatizált balatoni üdülőt és szállodát az állam – mondta az elszámoltatási kormánybiztos csütörtökön.

BL
2011. 12. 08. 22:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden tartott, más témájú fórum után a távirati iroda kérdésére válaszolva közölte, a Nemzeti Üdülési Alapítvány privatizációs vizsgálata során visszaéléseket tapasztalt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amely az ehhez köthető szállodaértékesítésekkel kapcsolatban tett büntetőfeljelentést.

A gyanú szerint a privatizáció során mintegy 4,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyont értékesítettek mindössze 2 milliárd forintért, az ügyben a büntetőeljárás folyamatban van – közölte Budai Gyula, hozzátéve, ahol jogi lehetőség van rá, az állam polgári per segítségével szerezné vissza a szállodákat.

A Somogy megyét érintő, folyamatban lévő elszámoltatási ügyekkel összefüggésben Budai Gyula elmondta: a taszári ingatlanértékesítéssel kapcsolatban megszüntették a vizsgálatot, amely több szabálytalanságot tárt fel, jogi felelősséget azonban nem állapított meg. Az ügyről készített jelentést megküldték Kaposvár polgármesterének, mivel a vizsgálat lefolytatása az önkormányzat hatáskörébe tartozik.

A Hubertus Bt. haszonbérletével kapcsolatos vizsgálatról szólva Budai Gyula elmondta: a nagybereki földek ügyében jelenleg a magyar állam perben áll a társasággal, a bérleti szerződést felmondták. A gazdasági társaság ellen azért indított vizsgálatot az elszámoltatási kormánybiztos, mert a cég hektáronként 10 forintért bérel több mint nyolcezer hektár nagyságú területet évi 80 ezer forintért. A bérlőnek ezt a területet vissza kell adnia, a védett madárrezervátum ügyében természetkárosítás miatt van folyamatban büntetőeljárás – tette hozzá Budai Gyula.

Az elszámoltatási kormánybiztos országjáró körútjának keretében megtartott, zártkörű geszterédi fórumon részt vett Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke. A politikus a fórum előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: az országjárás célja, hogy az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseit megismertessék az emberekkel. Amellett, hogy Magyarország az előző nyolc év szocialista–szabad demokrata kormányzása miatt egy alapvetően csődben lévő államháztartást, több mint duplájára növekedett államadósságot, és egy gyakorlatilag versenyképtelen gazdaságot örökölt, a nemzetközi környezet is bizonytalanná vált – mondta Rogán Antal.

Hozzátette: az elmúlt év az adósságválság éve volt Európában, amely több országot – köztük Görögországot és Olaszországot – is „megrokkantott”. A politikus hangsúlyozta: a kormány munkája során azonban az elmúlt másfél évben arra törekedett, hogy Magyarország az alapvető gazdaságpolitikai problémáit úgy oldja meg, hogy az ne járjon együtt az életszínvonal csökkenésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.