időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

„A jelenlegi közjogi helyzet miatt” nem lesz ott Áder

LM
2012.05.04. 16:32

„A jelenlegi közjogi helyzet miatt” nem vehet részt Áder a V4-ek csúcstalálkozóján.

Mint kifejtették, Áder Jánost ugyan az Országgyűlés szerdán már megválasztotta, de még nem lépett hivatalba, így megválasztott köztársasági elnökként nem tud részt venni a szombaton és vasárnap a szlovákiai Csorba-tónál megrendezendő találkozón, amelyen a visegrádi csoport (V4) – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – államfői egyeztetnek. Áder János május 10-én lép hivatalba.

Beiktatását követően Áder János kész Pozsonyba utazni, hogy találkozzon szlovák kollégájával, Ivan Gasparoviccsal – hangsúlyozta a külügyi tárca.

A szlovák köztársasági elnök irodájára hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön közölte, hogy Áder János megválasztott magyar köztársasági elnök nem lesz ott a visegrádi négyek országainak a hét végén a Magas-Tátrában megrendezendő államfői találkozóján.

Az eseményen a tárgyalások központi témája lesz, hogy milyen álláspontot képviseljenek a tagországok a májusi, chicagói NATO-csúcstalálkozón. A V4-ek államfői a visegrádi térség regionális identitásának megerősítéséről, az idegenforgalmi együttműködés fejlesztéséről, valamint az Európai Unió keleti partnerségi politikájáról is egyeztetnek majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.