A Volánbusz volt fejeseit faggatták + Videó + Kép

A Volánbusz Zrt. reorganizációjáról hallgatták meg a volt vezérigazgatót és a volt gazdasági igazgatót.

LM
2012. 05. 08. 13:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghallgatás idejéig az érintettek nem ismerték Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos – aki a vizsgáló bizottság létrehozását is kezdeményezte – jelentését. Manninger Jenő (Fidesz) bizottsági elnök intézkedett arról, hogy a második meghallgatásra már a jelentés ismeretében kerüljön sor. A feltett kérdések többsége azt firtatta, hogy a Volánbusz miként bérli a fóti műszaki telepét a Wallistól.


Pekli Ferenc a reorganizáció előtti és utáni állapotot hasonlította össze. Induláskor a cégnek 3 milliárd forint adóssága volt, amelyet tetézett a központi, kötelező bérfejlesztés 1,5 milliárdos költsége. A MÁV bővítette az elővárosi járatait, ebből 2 milliárd forint veszteség származott, míg a fapados légi járatok 400 millió forint veszteséget okoztak a nemzetközi forgalomban.

Eladás és visszabérlés


További hitel hiányában a cég reorganizációja két pillérre épült – vázolta a helyzetet a volt vezérigazgató: el kellett adni – majd a szükséges mértékben visszabérelni – az erre alkalmas ingatlanokat, továbbá növelni kellett a cég hatékonyságát. Az eladásból új járműveket vásároltak, amelyek fenntartási költsége alacsony volt. A buszok 13 éves átlagos életkora 7,5 évre csökkent, az élőmunka hatékonysága pedig 17 százalékkal nőtt a reorganizáció végére. A gazdálkodásban ez úgy jelentkezett, hogy a cégnek nem volt hitele, annak ellenére, hogy az állam 1,5 milliárd forint eredményt elvont tőle.

Wallis

A képviselői kérdések – főleg Bödecs Barna és Szilágyi György jobbikos bizottsági tagoké – azt tudakolták, hogy a volt vezérigazgató tudta-e, hogy az ingatlanok vevői mögött offshore cégek állnak, illetve miként jutott szerephez a Wallis, és tárgyalt-e annak akkori vezetőivel, Bajnai Gordonnal és Veres Tiborral.

Pekli Ferenc elmondta, hogy a vevők mögötti tulajdonosokat nem vizsgálták, az értékesítés pedig nyilvános pályázatokon zajlott. A Wallis vezetőivel nem tárgyalt.

Pongrácz Barbara nem tudott válaszolni a feltett kérdésekre, mivel annak ellenére, hogy gazdasági igazgató volt a beosztása, valójában a pénzügyekért és a számvitelért felelt. A vagyonértékesítés és a reorganizáció a stratégiai, az ügyviteli, továbbá a forgalmi és kereskedelmi igazgatók feladatkörébe tartozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.