időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Az új feladatra a legalkalmasabb személyt kellett megtalálni

Bucsy Levente
2012.05.14. 07:17

"Következő fordulónak" nevezte Szijjártó Péter egy pénzügyi tárca lehetséges felállítását a köztelevízióban hétfő reggel.

A miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős államtitkári rangban június 1-jétől Szijjártó Péter, Orbán Viktor eddigi szóvivője, aki szerint a kormányfő külkapcsolatai jelentősen fel fognak értékelődni a következő időszakban, ez is indokolta az átalakítást.


– Jól látszik, hogy a nemzetközi politikai élet és a világgazdaság törékenysége ezeket a kapcsolatokat magasabb szintre helyezi. A magyar miniszterelnök a kormányhoz hasonlóan aktív külpolitikai részvételt tervez a jövőben. A nyugati integráción kívül a keleti nyitás politikáját is visszük tovább. Az Európai Unióban a tanácsülések jelentősége is meg fog nőni a válságból kivezető út megtalálása érdekében – nyomatékosította Szijjártó Péter a köztelevízió hétfő reggeli műsorában. A felvetésre, hogy gyakorlatilag Orbán Viktor külügyi „előfutára” lesz, azt mondta: a miniszterelnök nemzetközi útjainak, tárgyalásainak, megállapodásainak előkészítése köti majd le az energiáit. Hogy marad-e szóvivő is, az a következő hetekben derül ki.

Elmondta a véleményét arról is, hogy Varga Mihály, a Miniszterelnökséget eddig vezető államtitkár „számára” keletkezik-e az IMF–EU-tárgyalások végeztével valamiféle pénzügyminisztérium, mint arról a napokban több információ is napvilágot látott.


– Ez körülbelül olyan, mint amikor azt mondják egy futballcsapatnak, hogy két góllal kellene győzniük, közben hol van az az egy... Varga Mihályt, szegényt, még ki sem nevezték, még át sem vette a megbízatását, hogy vezesse a tárgyalásokat az IMF-fel, már egy következő fordulóról szólnak a cselszövési elméletek. Fellegi Tamás a munkáját sikeresen elvégezte, a tárgyalások elől minden akadály elhárult, az új feladatra pedig a legalkalmasabb személyt kellett megtalálni – magyarázta Szijjártó Péter, aki cáfolta, hogy Fellegi munkájával a kormányfő elégedetlen lett volna; ha ez így volna, nem kérte volna a leköszönt tárcavezértől, hogy legyen a személyes tanácsadója nemzetközi politikai-üzleti ügyekben.

A jelenleg még szóvivői minőségben tevékenykedő politikus visszautasítja Karácsony Gergely LMP-s frakcióvezető-helyettes korábbi megfogalmazását, miszerint Lázár János (államtitkár – Miniszterelnökség) és Rogán Antal (Fidesz-frakcióvezető) fellépésével „politikai verőemberek” kerültek meghatározó pozícióba.

– Erre csak azt tudom mondani, hogy Lázár Jánost nem véletlenül tüntették már ki számtalanszor bizalmukkal a választók, én nem tudom, Karácsony Gergely eddig milyen választáson nyert; ez ügyben nem kellene Lázár János szemére vetnie semmit. Rogán Antal az V. kerületben már többször is bizalmat kapott, ő a legjobb választás arra, hogy a frakciónkat vezesse.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.