BKV-s szerződések: újabb gyanúsítottak kerültek elő

Már három gyanúsítottja van annak a hűtlen kezelés gyanújával folytatott nyomozásnak, amelyben Kocsis Istvánt hallgatták ki először – tudta meg a Magyar Nemzet.

LM
2012. 05. 31. 3:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy újabb szereplői az eljárásban érintett gazdasági társaságok vezető tisztségviselői, akiket a Kocsissal közölt, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával összefüggésben hallgattak ki. A lap ügyvédi forrásokból úgy tudja, a nyomozók azt a Kocsis által 2008 novemberében kötött eseti tanácsadói szerződést vizsgálták, amelyben a vezérigazgató hárommillió forint plusz áfa értékben a közlekedési vállalat adózási gyakorlatáról szóló tanulmány elkészítéséről állapodott meg a V-Valeur Kft.-vel. Kocsis a gyanú szerint tisztában volt azzal, hogy a tanulmány nem tartalmaz a gyakorlatban hasznosítható információkat, ezért a kifizetés sérti a cég érdekeit, mégis igazolta a szerződés teljesítését, és a BKV bruttó 3,6 millió forintot utalt át a kft.-nek. A Magyar Nemzet úgy tudja, a másik vizsgált szerződést Kocsis 2008 decemberében határozatlan időtartamra kötötte a Fazeno Bt.-vel a társaság hatékonyságának növeléséről szóló szakvélemény elkészítésére. A havi 300 ezer forint plusz áfa díjazásért készült iratok nem bírtak valós értékkel, ennek ellenére Kocsis igazolta a teljesítéseket, melyek alapján a Fazeno összesen 720 ezer forinthoz juthatott.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője közölte, a volt vezérigazgató a BKV szempontjából értéktelen munkák elvégzésére kötött szerződésekkel összesen 4,32 millió forinttal károsította meg a zrt.-t. A szóvivő jelezte, a volt vezérigazgató mellett a bűncselekményekkel érintett egyéb társaságok vonatkozásában is további gyanúsítások várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.