időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Elfogadhatatlan a nagykanizsai rasszista fenyegetés

NT
2012.05.30. 11:39

Tiltakozását fejezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a nagykanizsai, cigányokat fenyegető feliratok kapcsán.

Az államtitkárság MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra reagált, hogy ismeretlenek keddre virradóra Nagykanizsa ligetvárosi részében festékszóróval egy üzlet falára Hitler nevét, horogkeresztet, illetve „Megdögletek cigányok” és „X-el jelöltek égni fogtok” szövegű feliratokat, tizenkét lakóépületre pedig X jelet fújtak.

A közleményben azt írták: a leghatározottabban elítélik ezt a cselekedetet, és kérik a rendőrséget – amely önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt már megindította a büntetőeljárást –, hogy kiemelt figyelemmel kísérve az esetet, minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az elkövetők elfogására.

A dokumentumban úgy fogalmaztak: az államtitkárság határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartással szemben, amely etnikai, faji alapon – legyen szó cigányokról, magyarokról vagy zsidókról – embereket vagy embercsoportokat diszkriminál, megbélyegez.

Teleki László, Nagykanizsa roma nemzetiségi önkormányzatának elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: mélységesen elítéli az ilyen, rasszista indíttatású cselekedeteket, majd hozzátette, „a mindenkori, így a jelenlegi Fidesz–KDNP-kormánynak azt az előítélet-hullámot, amely az elmúlt időszakban tapasztalhatóvá vált, nemcsak szavakban, hanem tettekben is vissza kell utasítania, mert ezt várja az ország roma és nem roma lakossága egyaránt”.

A volt romaügyi államtitkár úgy fogalmazott: a romáknak vissza kell adni munkalehetőségüket, hogy biztos megélhetést, egzisztenciát, értéket teremthessenek, és meg kell szüntetni a társadalmi különbséget, mert ha a szociális szakadék tovább mélyül, az előítélet is tovább növekszik.

Szabados Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek kedden azt mondta, önkényuralmi jelkép használata miatt indítottak büntetőeljárást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.