Vádemelés Bielek Péter ellen

Vádat emelt Bielek Péterrel, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. volt vezérigazgatójával szemben a Fővárosi Főügyészség – értesült a Magyar Nemzet.

2012. 06. 07. 1:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letöltendő börtönbüntetést kért Bielek Péterre és két társára a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Skoda Gabriella, a főügyészség szóvivője. Ismertetése szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. korábbi vezérigazgatója egy személyben volt jogosult értékhatár nélkül szerződéseket kötni.

– Bielek Péter a cég nevében 2009 júniusában úgy állapodott meg 450 millió forint plusz áfa értékben a Társ-Invest Kft. illetékeseivel egy metánmentesítő technológia kidolgozásáról, hogy mindannyian tudták: a munka bekerülési értéke jóval alacsonyabb, mint a szerződésben szereplő összeg. A cég elvégezte a munkát, amit Bielek igazolt, a pénzt átutalták, majd a Társ-Invest 200 millió forintot egy olyan vállalkozásnak továbbított, amelynek semmi köze sem volt a technológia kidolgozásához és a kft.-hez. Az ügyletben felbukkant cég illetékese az összeget készpénzben felvette, és azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett – áll a Fővárosi Törvényszéknek továbbított vádiratban.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében a volt vezérigazgatót önálló tettesként tartják számon. A másod- és harmadrendű terheltek, a Társ-Invest akkori vezető beosztású emberei a vád szerint bűnsegédként követték el a bűncselekményt.

Bielek Pétert elsőként 2010 júliusában gyanúsították meg a pusztazámori ügylettel kapcsolatban 70 millió forintos károkozással. Időközben a céggel kapcsolatos nyomozás több más ügyletre is kiterjedt, ezeket az eljárásokat leválasztottak az alapügyről. A rendőrök több olyan vállalkozást is felderítettek, amelyek képviselői az elmúlt években több alkalommal jogtalan előnyben részesítették az FKF illetékeseit, hogy cégeik legyenek az anyagbeszállítók.

Idén februárban Bieleket ismételten hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki. Egy autóbeszerzési szerződéssel összefüggésben 75 milliós kárt okozhattak a fővárosi önkormányzat társaságának. Az útszórósó ellenőrizetlen beszerzése miatt jelenleg is zajlik az eljárás, a vagyoni hátrány mértéke akár további 500 millió forinttal nőhet.

A volt FKF-vezér jövő szerdán a Kecskeméti Törvényszéken kezdődő Hagyó-per tanúja is lehet. A BKV-ügyben tett rendőrségi vallomásában elmondta: rendszeresen találkoznia kellett Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettessel, mert a fővárosban 2006 után az MSZP és az SZDSZ minden közműcéget kontrollálni akart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.