Többmilliárdos kár: újabb Kehi-feljelentés

Feljelentést tett hűtlen kezelés és fedezetelvonás gyanújával az adonyi gabonatároló megépítéséhez nyújtott állami hitel miatt ismeretlen tettes ellen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi).

PR
2012. 11. 06. 8:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap keddi számában a feljelentést idézve azt írta: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 2005-ben és 2007-ben összesen 15,9 milliárd forint hitelt folyósított a Magtárház Kft.-nek az adonyi intervenciós gabonaraktár és logisztikai központ létrehozásához.

A Kehi vizsgálata szerint a hitelnyújtáskor és azt követően is több szabálytalanság történt. Például Gráf József akkori agrárminiszter és Margittai Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) akkori elnöke szándéknyilatkozatot adott az épülő raktár bérléséről, amit az MFB-nél elfogadtak, pedig csak érvényes bérleti szerződés mellett nyújthatták volna a hitelt.

A lap értesülése szerint a beruházás megvalósult, de a Magtárház Kft. a hitelt törleszteni nem tudja, ezért ellene az MFB felszámolási eljárást kezdeményezett. Azonban a cég vagyona mindössze 5,6 milliárd forint, míg az MFB-vel szembeni hiteltartozása 13,5 milliárd forintot tesz ki.

A lap megjegyzi azt is, hogy a Magtárház Kft.-nél dolgozik a volt MVH-vezető két lánya, egyikük a cég gazdasági vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.