Hajléktalannal is üzletelt a HM cége

Az előző kormányzati ciklusokban csaknem 130 millió forintot tüntethettek el a Zrínyi Kht. vezetői.

MD
2012. 12. 22. 3:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló üzleti partnereket talált a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiacége az előző kormányzati ciklusokban. Az egyik „alvállalkozó” például néha felhívta bizonyos kiadványok szerzőit, szerkesztőit, illetve a nyomdát: hogy állnak az anyaggal, mikorra készül el a mű, befejezték-e a korrektúrázást. Ezért havi 700-800 ezer forint ütötte a megbízottak markát úgynevezett kiadványszervezési tevékenység címén a tárca tulajdonában álló HM Zrínyi Kommunikációs Közhasznú Társaság költségvetéséből, vagyis közvetve az adófizetők pénzéből.

A HM Zrínyi Kht.-nek bizonyos közvetítők folytattak kommunikációs tanácsadást is, amelyek a Pestvidéki Nyomozó Főügyészség vádjai szerint fiktív szerződések alapján tevékenykedtek, vagyis nem végeztek valós munkát, miközben hajléktalan, vagyontalan személyek nevére voltak bejegyezve. A vád szerint a társaság vezetői különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak az államnak azzal is, hogy a honlapok üzemeltetésére kötött szerződéseket újrakötötték, azt a látszatot keltve, mintha a már működő rendszerek újak lennének, amelyekért telepítési díjat számolhatnak fel.

Három személy ellen emeltek vádat

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség az említett visszaélések miatt három személy ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. Cs. Tamás és O. István egykori ügyvezetők mellett az egyik megbízott cég képviselője, T. Ildikó is a perbe került folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

A vád szerint a bűncselekmények által okozott kár teljes összege mintegy 127 millió forintra rúg. Ebből 103 millió az elsőrendű Cs. Tamás, 24 millió a harmadrendű O. István, míg 14,4 millió forint a másodrendű T. Ildikó vádlotthoz köthető. Utóbbi a bűncselekményben mint bűnsegéd működhetett közre.

 

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.