Kettős állampolgárság: Gyurcsány hajthatatlan

Gyurcsány Ferenc, az MSZP volt miniszterelnöke nem ért egyet azzal, hogy egykori pártja bocsánatot kért a határon túli magyaroktól a 2004-es népszavazásért.

BL
2013. 01. 25. 16:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudomásul vette, de nem ért egyet az MSZP elnökének bocsánatkérésével Gyurcsány Ferenc. Ismert, Mesterházy Attila nemrég Kolozsvárott megkövette az erdélyi magyarokat az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004-es népszavazás ügyében. Gyurcsány Ferenc péntek reggel a Kossuth Rádióban kijelentette: erőteljes jobboldali nyomás a kettős állampolgárság elismerése, amely helyett lenne más megoldás. Az MSZP egykori miniszterelnöke és pártelnöke szerint úgy igazságos, ha az kap magyar állampolgárságot, aki Magyarországra is települ.

Az MSZP 2004-ben sokáig elemezte, mi lehet a helyes magatartás ebben a kérdésben – mondta a volt kormányfő, hozzátéve: azok az intézkedések, amelyek visszafelé akarják átírni a történelmet, nem jó megoldások. Gyurcsány felidézte, az elnökség túlnyomó többségének álláspontja az volt, hogy el kell utasítani a kettős állampolgárságot. Szerinte ezt helyesen tették.

Ne adjanak beleszólást!

Gyurcsány kiemelte: „Nem az a kérdés például, hogy Trianon tragédia-e Magyarország számára, hanem az, hogy ezt az autonómia kiterjesztésével, a határok átláthatatlanná tételével kell megoldani, vagy úgy, hogy állampolgársági jogot adok mindazoknak, akik egyébként majd Sydneyben, Los Angelesben vagy Kolozsváron szólhatnak bele – szavazati joguk által –, hogy milyen legyen Magyarországon az adótörvény.” Azok döntsenek, akik viselik a következményeket – jelentette ki. Megerősítette, továbbra is azt gondolja, hogy elvileg nincsen az rendben, ha egy politikai közösség azoknak is beleszólást ad a dolgaiba, akik nem osztoznak vele a napi sorsában.

Csendőrök védték Mesterházyt

Ismert, román csendőrök védték Mesterházy Attilát és az MSZP több képviselőjét egy január 16-ai kolozsvári fórumon, amelyről mondvacsinált okokkal zártak ki harminc magyar fiatalt. Időközben az RMDSZ és az MSZP zárt ajtók mögött együttműködési megállapodást kötött.

Kósa Lajos szerint az MSZP azért tartott elnökségi ülést Erdélyben, hogy szavazatokat nyerjen a magyar kettős állampolgároknak a választásokig várhatóan mintegy félmilliósra bővülő körében. A szocialisták mindent megtesznek a hatalom megszerzése érdekében, „most a bocsánatkérésnek jött el az ideje” – fogalmazott Kósa Lajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.