Titkos marad-e a teljes akta?

A belügyminiszternél van a munkacsoport állásfoglalása a Laborc–Portik-beszélgetésekről.

2013. 03. 22. 2:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült az a jelentés, amelyet a Gálszécsy András volt titokminiszer vezette nemzetbiztonsági munkacsoport készített a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor és a kilencvenes évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója között elhangzott beszélgetések nyilvánosságáról. A lap értesülései szerint a dokumentumot megkapta Pintér Sándor belügyminiszter is, aki február 12-én döntött a testület létrehozásáról.

Az Antall-kormány egykori titokminisztere által irányított munkacsoportban Pintér Sándor felkérésére részt vett a történeti levéltár szakértője, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a tárca kijelölt munkatársa is. Feladata szerint a testület arról foglalt állást, hogy a nemzetbiztonsági érdekek megsértése nélkül mi hozható nyilvánosságra azon beszélgetések jegyzőkönyveiből, amelyek a Portik és Laborc között elhangzott egyeztetések leiratait tartalmazzák. A huszonkilenc évre titkosított dokumentumokról készült állásfoglalással kapcsolatos kérdéseinkre a minisztérium mára ígért választ.

A Magyar Nemzet cikksorozatban számolt be arról, hogy Laborc Sándor 2007-ben és 2008-ban legalább két alkalommal egy budai nyilvános helyen nem a hivatali tevékenységével összefüggésben egyeztetett Portikkal, akit júniusban három, a kilencvenes években történt leszámolásos bűncselekménnyel összefüggésben helyeztek rács mögé.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.