Rögzítették Laborc és Portik egyeztetését – a teljes cikk

Megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója legalább kétszer találkozott Portik Tamással.

KG
2012. 12. 05. 4:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hanganyagok bizonyítják, hogy Laborc Sándor, a polgári kémelhárítás volt vezetője kétszer is találkozott Portik Tamással – értesült a Magyar Nemzet. A felvételek léte érdekes helyzetet teremthet, hiszen a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati főnöke a nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi zárt ülésén – a kiszivárgott hírek szerint – gyakorlatilag mindent tagadott a megbeszélésekkel összefüggésben.

Kocsis Máté, a testület fideszes tagja szerint a Laborc–Portik-találkozókon „erősen kétséges” ügyekről is szó volt, ezek pedig a törvény szellemével semmilyen formában sem egyeztethetők öszsze. Az már Laborc múlt keddi meghallgatásán is egyértelművé vált – legalábbis Kocsis számára –, hogy az elhárítás volt vezetője az elé tárt bizonyító erejű, bűncselekmények elkövetésének gyanúját felvető iratok ellenére hamis nyilatkozatokat tett, és megpróbálta megtéveszteni a testületet. A nemzetbiztonsági bizottság tagjait pártállástól függetlenül megdöbbentette Laborc Sándor magatartása.

Ezt az is alátámasztja, hogy Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a volt NBH-vezér meghallgatása után bejelentette, javasolni fogja a házszabály módosítását. Szerinte ugyanis a bizottsági ülésre beidézett személyeket igazmondásra kellene kötelezni.

A testület egyébként felkérte Göbölös Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, hogy tekintse át, feloldhatók-e a titkosítás alól azok a nyilatkozatok, amelyek az elmúlt hetekben Laborc és az alvilág kapcsolatával összefüggésben az egyes érintettek, így a tábornok és Portik találkozóit megszervező Vajtó Lajos meghallgatásakor keletkeztek. Kocsis Máté szerint a minősítés feloldásáról három héten belül döntés születhet.

Laborc Sándor eredménytelen meghallgatása után vélhetőleg Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter is meghívót kap majd a nemzetbiztonsági bizottság ülésére. Laborc ugyanis Szilvásy hivatali ideje alatt folytatott megbeszéléseket a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Portikkal. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tanácskozásokon miről eshetett szó, ám a Hír Televízió korábban arról számolt be, hogy Portik a 2010-es választási kampány előtt politikai megrendelésre is dolgozhatott.

Ami tény, az olajos pénzekből mesés vagyonra szert tevő egykori Energol-vezért – egészen őrizetbe vételéig – a hazai alvilág fejének tartották. Portikról köztudott, hogy kiváló rendőrségi, politikai és médiakapcsolatai voltak.

 

Laborc Sándor a nyolcvans évek elején a moszkvai Dzerzsinszkij-főiskola – a KGB-egyetem – állambiztonsági szakán tanult. 1980 és 2000 között a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalnál, illetve annak jogelődjénél dolgozott, majd három éven át az APEH bűnügyi igazgatóságának információs igazgatóhelyettese. volt. A 2002-es kormányváltás után főosztályvezető lett a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, ahol 2004-től a főigazgató műveleti helyettesévé nevezték ki. Felettese, az Egymásért-ügybe belebukó Galambos Lajos lemondása után 2007 júniusától a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója. Öt hónappal később – bár a parlament nemzetbiztonsági bizottsága nem támogatta – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hivatal főigazgatójának nevezte ki. Laborc a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. vezetői ellen tett feljelentéseinek kudarcára hivatkozva 2009 nyarán lemondott. A nyugalmazott dandártábornokkal szemben államellenes bűncselekmények miatt emeltek vádat a kémügyben, amely arról szól, hogy orosz szakemberek világíthatták át az NBH-t. Laborc ellen hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés miatt is büntetőeljárás indult.

Portik Tamás Celldömölkön született, nevelőotthonba került, majd megjárta a tököli fiatalkorúak börtönét is. Ezt követően prostituáltakat futtatott, majd kidobóként dolgozott a fővárosi éjszakában. Ekkor ismerkedett meg a neves alvilági figurával, Drobilich Gáborral, aki összehozta a Brazilként ismert Ferencsik Attilával, és hármasban, az Energol Rt. alapításával kezdtek hozzá az olajszőkítéshez, és tettek szert felbecsülhetetlen vagyonra. 1997 és 2003 között Portik volt a legkeresettebb magyar bűnöző, aki sikerrel bujkált a hatóságok elől, majd a bűncselekmények elévülése után életformát váltott. Szökése idején képezte magát, mint anyósa lapunknak beszámolt, kereskedelmi forgalomba nem kerülő szakkönyveket kapott az NBH-ból. A rejtőzködve élő olajmaffiózó évekig érinthetetlen volt, és nem cáfolt sajtóhírek szerint olyan strómanokon keresztül – mint a rendőrségi vesztegetési botrány főszereplője, Vizoviczki László – az éjszakai életben szerzett érdekeltségeket. A júliusban négy társával együtt elfogott és előzetes letartóztatásba helyezett Portikot azzal gyanúsítják, hogy felbujtó volt Prisztás József 1996-os, Boros Tamás 1998-as, és Seres Zoltán 1999-es meggyilkolásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.