Külsős bizottság vizsgálódik

Egy Gálszécsy András vezette munkacsoport foglalhat állást a Laborc Sándor és Portik Tamás közötti beszélgetések nyilvánosságáról.

MD
2013. 02. 13. 2:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor belügyminiszter által felkért szakértők dönthetnek arról, hogy mi hozható nyilvánosságra azokból a beszélgetésekből, amelyeket az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor folytatott a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt Portik Tamással, az olajügyleteiről elhíresült Energol egykori igazgatójával. Ezt a miniszter tudatta az ügyben írásban érdeklődő Mile Lajossal, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagjával, aki két hete kérdezte a tárcavezetőt. A képviselő a Hír Televízió Célpont című műsorában elhangzottakra – amelyek szerint 29 évre titkosították az üggyel összefüggő lehallgatási dokumentumokat – hivatkozva arról érdeklődött, kiértékelték-e a dokumentumokat, és döntöttek-e már arról, hogy mikor, milyen mértékben és mi osztható meg ebből a nyilvánossággal. Mile Lajos emlékeztetett, a nemzetbiztonsági bizottság december 11-i ülésén ténymegállapító vizsgálat elrendeléséről döntött, amelynek tárgya: a nemzetbiztonsági szolgálatok és a szervezett bűnözés kapcsolatával összefüggő nemzetbiztonsági kérdések, különös tekintettel a Laborc–Portik-találkozókról fellelhető információkra.

Az ügy összetettsége indokolja a szakértői bizottság létét

A belügyminiszter válasza szerint az ügy összetettségére, szakmai jelentőségére tekintettel, kizárólag szakmai szempontok alapján lehet dönteni. Ezért külön szakértői bizottság létrehozásáról döntött, amelynek vezetésére Gálszécsy Andrást, az Antall-kormány egykori titokminiszterét kérte fel. Pintér Sándor tudatta, Gyarmati György főigazgatót pedig arra kérte, delegálja a testületbe az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára megfelelő szakértelemmel rendelkező munkatársát.

A miniszter jelezte, a testület munkájában tagként vesz részt az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a tárca kijelölt munkatársa is. Pintér Sándor válaszában különösen alkalmasnak értékelte a bizottság ténymegállapító vizsgálatát arra, hogy feltárja a Laborc és Portik találkozóinak körülményeit, és célszerűnek nevezte, hogy vizsgálat fogja át az Energollal kapcsolatos kérdéseket is.

Jövő héten kap tájékoztatást Gálszécsy

Gálszécsy András a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte: egyelőre arról tud beszámolni, hogy a miniszter felkérte a testület vezetésére, a részletekről jövő heti találkozójukon kap tájékoztatást.

A miniszteri válasz ismeretében a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésén zárt napirendi pontként tárgyalta, és elutasította Mile Lajos azon indítványát, hogy a grémium tagjaiból álló tényfeltáró munkacsoport vizsgálja, milyen kapcsolat alakult ki a szervezett bűnözés és a titkosszolgálatok között a rendszerváltozás után.

Az ülés után Kocsis Máté, a testület fideszes tagja a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: üdvözli a belügyminiszter döntését, és reméli, hogy a Gálszécsy András vezette bizottság annak érdekében tevékenykedik, hogy legszélesebb nyilvánosság teljes terjedelmében, és mielőbb megismerhesse a szóban forgó dokumentumokat.

Találkozók

A Magyar Nemzet cikksorozatban számolt be arról, hogy Laborc és Portik egy budai nyilvános helyen két alkalommal is megbeszélést folytatott. Laborc az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt a rendhagyó egyeztetésekkel összefüggésben megpróbált mindent tagadni. A találkozókról azonban hangfelvétel készült, amely az Alkotmányvédelmi Hivatal (a Nemzetbiztonsági Hivatal jogutódja) rendelkezésére áll, így Laborc lényegében lebukott.

Terhelő információk gyűjtését és gyártását vállalta a Fidesz vezetőiről az olajszőkítési ügyleteiről elhíresült Portik Tamás – írta január közepén a Magyar Nemzet. Az olajmaffiózóval a polgári elhárítás akkori vezetője, Laborc Sándor a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a kérésére teremtett kapcsolatot.

Rettegett a kormányváltástól

A leszámolásos bűncselekményekkel összefüggésbe hozott Portik Tamás tartott a 2010-es kormányváltástól. Állítólag a Gyurcsány-féle csapat kémelhárítását vezető Laborc Sándornak elmondta, ha megbukik az MSZP, neki vége. A menekülőutakat kereső Portik fideszes politikusokról is beszélhetett Laborcnak. A Magyar Nemzet kormányzati forrásai szerint Gyurcsányék az alvilággal szövetkeztek.

Az olajbűnözésből mesés vagyonra szert tevő Portik Tamás korrupt rendőrökről és fideszes politikusokról adhatott információkat Laborc Sándornak, a kémelhárítás főigazgatójának.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.