Itt a válasz Bajnainak: újranyitják a Hajdú-Bét-aktákat

A Vidékfejlesztési Minisztérium tárgyalni hívta a 10 évvel ezelőtt kisemmizett gazdákat, akik hamarosan anyagi támogatást kaphatnak.

GB
2013. 05. 07. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a Hajdú-Bét Rt. és leányvállalata, a Novafarm Rt. károsultjai – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár erről azt követően beszélt, hogy a vidékfejlesztési tárcánál másfél órás egyeztetést folytattak a kormány április végi döntése alapján a károsult gazdálkodók képviselőivel a segítségnyújtás konkrét lehetőségeiről. Czerván György a pénzügyi segítség konkrét összegéről még nem beszélt, mint mondta, annak részleteit most dolgozzák ki a tárca szakértői. Az államtitkár aláhúzta: a vidékfejlesztési tárca olyan megoldást szeretne kínálni a Hajdú-Bét-károsultaknak, amely valódi, gyors és hatékony megoldást jelent számukra.

Ónódiné Demeter Éva, a károsult gazdálkodók és családok képviselője arról beszélt, hogy mintegy 500 családot érintett a Hajdú-Bét felszámolása. Az érintett családok közül 100 állt közvetlenül kapcsolatban a céggel. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: a cég beszállítóinak kára elérte a 10 milliárd forintot, ebből az összegből a kis- és közepes vállalkozások mintegy 1,3 milliárd forinttal részesedtek. A kistermelők kára pedig mintegy 200 millió forintra rúg.

Hoppál Péter hangsúlyozta: álláspontjuk szerint a Hajdú-Bét ügyét „elsumákolták”, és az 500 károsult magyar család pénzét – 6 milliárd forintot – offshore cégeken keresztül kimenekítették. Emlékeztetett arra is, hogy ekkor a Hajdú-Bét a Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis cégcsoport tulajdonában volt, és bár Bajnai mindig tagadta, hogy tudatos lett volna a Hajdú-Bét csődje, ezt az érintett családok „nehezen hiszik”.

Hoppál arra válaszul tartott sajtótájékoztatót, hogy az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség kedden korrupcióellenes programot hirdetett Budapesten. Bajnai közölte, ha kormányra jutnak, lehetővé teszik, hogy a bíróságok soron kívül vizsgálják felül a dohánybolt- és földbérlet-pályázatokat.

Napi 10-20 ezret költenek a Facebookon Bajnaiék

A leggyorsabban növekvő közösségi tábor Bajnai Gordon volt miniszterelnöké, az ő rajongói oldalához átlagosan 723-an csatlakoznak naponta – írja a 444.hu. Ennek hátterében valószínűleg csak részben áll Bajnai ellenállhatatlan, netre hangolt stílusa, és szerepet játszik az a pénz is, amit kampánycsapata naponta hirdetésre költ a közösségi oldalon. – Naponta 10-20 ezer forintot költünk. Azért a Facebookon, mert ez a leghatékonyabb netes felület, ennyi pénzből ilyen tömegeket elérni máshol lehetetlen – magyarázza Simó György, Bajnai kampánycsapatának egyik szakértője a portálnak. Simó azt is elmondta, a Facebook és a Twitter után a volt miniszterelnök a Tumblr-en is hamarosan megjelenhet. Crowdfunding, például Rally.org-os kampány pedig csak azért nem lesz, mert azt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé. Azt is elmondta, Google-hirdetésekre eddig 500 ezer forintot költött a csapat.

Karácsony Gergely, a PM képviselője elmondta: programjuk része a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tétele, így a kampányszámla bevezetése, valamint az, hogy egyetlen, állammal kötött szerződés sem léphetne érvénybe, amíg nyilvánosságra nem hozzák.

Hoppál hangsúlyozta: a Fidesz szerint erkölcsileg nincsen lezárva ez az ügy, ezért remélik, hogy a VM által most elindított tárgyalások segítik feltárni a részleteteket. Emlékeztetett arra is: a Bajnai vezette Haza és Haladás Alapítvány a Hajdú-Bét egykori elnökének tulajdonában álló irodát bérel, valamint egy másik volt Wallis-vezető támogatásával folytatja plakátkampányát a Bajnai vezette Együtt–PM szövetség. A nagyobbik kormánypárt éppen ezért azt kérdezi Bajnaitól: „Erkölcsösnek tartja-e, hogy a kisemmizett magyar családok pénze járul hozzá a kampányához?”

Hoppál elmondta, Bajnai hiteltelennek tekinthető korrupcióellenes lépések vonatkozásában. Szerinte ugyanis 2010 előtt mindenki tapasztalhatta, hogy „a baloldal keze nyomán közpénzek kitalicskázása látható, a nokiásdobozok elhíresült módszertanát ők honosították meg Magyarországon, offshore cégeknek játszották ki a nemzeti vagyon egy részét, és ingatlanpanamáktól volt hangos Magyarország”.

A Fidesz szóvivője korábban a Hajdú-Bét mellett a Dataplex, a Postapalota, az MTV-székház ügyét, a Volánbusz fóti telephelyének bérlését, a Budapest Airport privatizációját, a sukorói telekcserét, a sanghaji világkiállítást hozta fel a Bajnaival összefüggésben említhető ügyek sorában, amelyek közül több kapcsán nyomozás, eljárás is indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.