Már nem emlékszik Kóka János

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint közel 300 millió forintos vagyoni hátrány érhette a MÁV-ot egy 2006-ban vonatbeszerzésre megkötött szerződés következtében.

2013. 05. 22. 3:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kóka János gazdasági minisztersége idején, 2006 márciusában kötötte a MÁV azt a 10 motorvonat beszerzésére vonatkozó szerződést, ami 294 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott az állami vasúttársaságnak. A megállapodást megelőzően a Bombardier kanadai cég egy rendkívül kedvezőnek mondott ajánlattal kereste meg a magyar vasúttársaságot. Az ajánlatot a MÁV soron kívül tárgyalta, mivel azonban a vonatok teljes vételára meghaladta azt az összeget, amiről a MÁV vezetősége önállóan dönthetett volna, miniszteri hozzájárulásra volt szükség. Így a vasúttársaság levélben fordult Kóka János akkori gazdasági miniszterhez, aki mindössze egy nappal később rábólintott a több mint 10 milliárd forintos vásárlásra.

Kóka János az ügylettel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta, nem emlékszik a beszerzésre. Így arra sem tudott válaszolni, hogy egy nap alatt mennyire körültekintően tudta megvizsgálni a több mint 10 milliárd forint közpénzt érintő beszerzést. A volt gazdasági miniszter ugyanakkor helyesli, hogy vizsgálatok folynak azokban az ügyekben, amelyek közpénzt érintenek.

(Horváth Csaba László)

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.