Szekeres Imre „nagy üzlete”

Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen, illetőleg hanyag kezelés gyanúja is felvetődhet a szocialista Szekeres Imre minisztersége idején eladott Üllői úti egyetemi campus ügyében.

Magyar Nemzet
2013. 05. 15. 2:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlant még az MSZP-s Szekeres Imre vezette Honvédelmi Minisztérium (HM) adta el az akkor az SZDSZ-es Gegesy Ferenc által irányított ferencvárosi önkormányzatnak, amely néhány nappal ezután továbbadta egy izraeli, holland és amerikai üzletemberekhez köthető társaságnak, mert az biztosította a vásárláshoz szükséges összeget. Az ügyben zajló büntetőeljárás során a lap információi szerint fény derült arra, hogy vélhetően nem reális értékbecslés alapján értékesítették 5,6 milliárd forintért az egykori egyetemi telket és épületeket, így akár több mint egymilliárd forintos kár is érhette az államot.

A vevők azért használták közvetítőnek a IX. kerületi önkormányzatot, mert a területet csak akkor építhették be, ha Ferencváros az átminősítést kezdeményezi a fővárosnál. Az önkormányzat „strómankodása” ugyanakkor azért is előnyös lehetett, mert így a honvédelmi tárcának nem kellett pályázatot kiírnia az értékesítésre. A lap úgy tudja, Ferencváros akkori önkormányzata sem járt rosszul, hiszen az átminősítésnek ára volt: a IX. kerület egy 300 ezer forint névértékű üzletrész jogát kapta meg, amely alapján tízszázalékos tulajdonosi részesedést szerzett az ingatlant megvásárló társaságban. Ezt a tulajdonrészét a terület átminősítése után több száz milliós áron értékesíthette a cégnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség eljárása során az is világossá vált, hogy a IX. kerületi önkormányzat és a HM között megkötött szerződés színlelt jellegű volt, hiszen valójában azért jött létre, hogy az Üllői úti egyetem területét beépíthessék, ezért semmisnek tekinthető. A HM ugyanakkor különböző jogcímeken még csaknem hatvanmillió forintos kártérítést is fizetett annak az ügyvédi irodának, amely az ingatlant végül az akkori ferencvárosi önkormányzat révén megszerző társaság engedményeseként lépett fel. Az erről szóló megállapodást Szekeres Imre kötötte meg az ügyvédi irodával a HM nevében.

Kétmilliárdos kollégiumfelújítás, félmilliárdos épület-korszerűsítések, negyvenmillió akadálypályára, új őrzés-védelmi rendszerre, hetvenmillió parkrendezésre és kerítésekre, több mint tízmillió forint a csapadékvíz elvezetésére. Így számlázták le különböző magáncégeknek azt a 4,6 milliárd forintot, amelyet Szekeres Imre minisztersége idején a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti épületeinek felújítására költöttek el – számolt be 2012 októberében a Magyar Nemzet.

 

Összesen mintegy száz tényállás esetében kellett feljelentést tenni a Honvédelmi Minisztérium átvilágítása során – összesített korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter.

 

Haraszti Gyula

A teljes cikket a szerdai Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.