A pálinkateszt eredménye 5:1

A pálinka hungarikum. Kérdés azonban: vajon csak a jó pálinka hungarikum, vagy a rossz is az?

Magyar Nemzet
2013. 10. 24. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stáb a boltok polcain található pálinkák közül vizsgáltatott meg párat élelmiszer-laboratóriumban. Vásároltak többek között külön eredetvédett Békési szilvapálinkát, Rézangyal barrique szilvát, Tornyos szatmári szilvát, Zsindelyes besztercei szilvapálinkát, a Miskolci Likőrgyár Parittyás szilváját és egy Zwack-terméket, az Óbester szilvapálinkát. A termékek a Wessling hazai laboratóriumában kötöttek ki.

2008 óta védi törvény a pálinkát mint hungarikumot, s ez egyebek mellett kimondja, csak Magyarországon termett gyümölcsből – törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből – lehet előállítani. A cefrézésnek, párlásnak, érlelésnek és palackozásnak is természetesen itthon kell megtörténnie. Az italnak 37,5–86 fokos alkoholtartalom között kell lennie.

A laborban elsőként a minták metanoltartalmát vizsgálták. A metil-alkoholként is ismert anyag erősen mérgező. Vakságot, de akár halált is okozhat. A pálinka-előállítás során ez mégis elkerülhetetlenül belekerül az italokba, igaz, olyan csekély mértékben, hogy előbb kapnánk alkohol-, mint metanolmérgezést egy-egy párlattól. A metanoltartalomról jogszabály is rendelkezik, hektoliterenként 1000 grammot engedélyez a gyümölcspálinkákban, ám egyes csonthéjasok magas pektintartalma miatt ezt a határértéket – így a szilvából készült pálinkáknál – hektoliterenként 1200 grammra emelték. Az egyik bevizsgált pálinka jóval többet tartalmazott a megengedettnél. A Zwack Óbester szilvapálinkájában 1467 g/hl metanolt találtak a szakemberek, s ez nem kerülhetett volna kereskedelmi forgalomba. A cég már jelezte a médiumnak, hogy az ő méréseik alapján minden esetben rendben találták a termékeket, s ha mégis magasabb volt az érték, az a „kereskedelmi terítés” során kerülhetett a pálinkába. Egy másik terméknél viszont kirívóan alacsony volt a metanoltartalom. A Miskolci Likőrgyár Parittyás szilvapálinkája hektoliterenként 191 grammot tartalmazott, ami arra utalhat, hogy ebbe az italba bizony krumpli- és kukoricapárlat is kerülhetett. – Ez a szilvapálinka nem tiszta, feltehetően pancsolt – állapították meg a műsorban.

Az etil-karbamát-tartalom volt a következő, amelyen több minta is megbukott. Noha Magyarországon még nem rögzíti jogszabály ennek a bizonyítottan rákkeltő anyagnak a megengedett mértékét, számos európai ország megteszi ezt. A Rézangyalban és a Zsindelyesben literenként 1,6 milligrammot találtak. Idén emiatt még nem kell ezeket a pálinkákat levenni a polcokról, jövőre azonban az egységes uniós szabályozás miatt már lehet, hogy nem kerülhetnek az áruházakba ilyen magas etil-karbamát-tartalommal. Mindenesetre a tévé tesztjén ezzel a Zsindelyes és a Rézangyal is megbukott.

D. Horváth Gábor

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.