Martonyi: Van, amikor egyértelmű üzenetet kell küldeni

A külügyminiszter szerint a horvát kormány számára nem a közép-európai együttműködés a legfontosabb.

KG
2013. 10. 02. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyér szerint a vitás kérdések kölcsönös megértéssel mind rendezhetők lettek volna. „Legalább három eljárás folyik most. Nem vagyok olyan helyzetben, hogy a horvát hatóságok munkáját kommentáljam” – fogalmazott Martonyi. Szerinte a leglényegesebb kijelentés a horvát pénzügyminisztertől érkezett, aki azt mondta, hogy a Mol rossz partner, a rossz partnerektől pedig meg kell válni. „Ha ez így van, a következtetéseket le kell vonni” – jelentette ki a külügyminiszter.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány felkérte a Mol menedzsmentjét az INA-részvények eladásának előkészítésére, Martonyi János elmondta: „inkább váljunk el, mintsem hogy folyamatosan politikai nyilatkozatok hangozzanak el, valamint különböző eljárások induljanak egyes személyek ellen”.

Magyarország külügyminisztere lemondta dubrovniki látogatását is. „Vannak olyan helyzetek a nemzetközi életben, amikor világos és egyértelmű üzenetet kell küldeni. Elérkezett az az idő, amikor nem rejthetjük véka alá véleményünket. Nem árkot ásunk, hanem egyértelmű politikai üzenetet küldtünk” – emelte ki.

„Kulturált, civilizált körülmények között el kell adni az INA-részesedést. Úgy tűnik, hogy Horvátországgal ez a fajta együttműködés kevésbé fontos, mint előtte gondoltuk” – jelentette ki Martonyi János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.