időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Nem fog fejtörést okozni a kapott számla

PR
2013.10.30. 11:31

2014. január 1-jétől egységes, mindenki számára megérthető a számlákat kaphatnak a fogyasztók.

A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatók, mindenki számára megérthetők lesznek a számlaképek – közölte Németh Szilárd, a kormánypárt szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a szabályokat törvény rögzíti majd.

„Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is” – mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is. Hozzátette, hogy lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

Németh Szilárd a tájékoztatón emlékeztetett, hogy péntektől, november 1-jétől ismét olcsóbb lesz a háztartási energia ára, így a gázért, az áramért és a távhőért a 2012. decemberi árakhoz képest 20 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni. Jelezte ugyanakkor, hogy ezekkel a díjakkal Magyarország a középmezőnyben lesz európai uniós szinten, amivel szerinte „nem elégedhetünk meg”, mert a gáz- és az áramárak még így is az EU-átlag feletti terhet rónak a magyar családokra. Tehát „bőven van indoka még egy esetleges újabb rezsicsökkentésnek” – jelentette ki.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa egyúttal arra hívta fel a gáz- és villanyóra állását havonta bediktáló fogyasztók figyelmét, hogy sok pénzt megspórolhatnak, ha még október utolsó napjaiban, azaz szerdán vagy csütörtökön bejelentik a mérőóra állását.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a közműszolgáltatások tervezett nonprofittá alakításával megnő majd a köztulajdonlás lehetősége, s nem lesz például annyi víziközmű- és hulladékszolgáltató, mint most.

Hibás számlakép miatt az elmúlt hónapokban több közműszolgáltatóra szabott ki egyenként többmilliós bírságot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely az idén fokozottan ellenőrzi a rezsicsökkentéssel kapcsolatos szabályok betartását.

Németh Szilárd október 28-án beszélt arról, hogy elég egy lakossági bejelentés, s teljes revízió vár a szolgáltatóra, ha nem jelenik meg a számlán a rezsicsökkentés. Október 21-én az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadott el a rezsicsökkentés megvédéséről, amire az előterjesztő Fidesz–KDNP-s képviselők indoklása szerint az európai uniós bürokrácia nyomásgyakorlása miatt volt szükség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.