időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

2014 a változások éve lesz

NT
2013.12.23. 14:22

Adócsökkenés és béremelés – jövőre jelentős összeggel több marad az emberek zsebében.

Éppen négy éve annak, hogy Bajnai Gordon kormánya a szocialisták támogatásával elvett egyhavi bért és nyugdíjat, ma azonban sokkal biztatóbbak a hírek – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella. Közölte továbbá: az adócsökkentésnek köszönhetően január 1-jétől – családonként több ezer vagy akár több tízezer forinttal – nő a kiskeresetű, gyermekes munkavállalók fizetése.

Emellett jövőre folytatódik a pedagógusbérek emelése, valamint elkezdődik a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók fizetésének növelése.

Utóbbi 91 ezer munkavállaló így havi 6-17 ezer forinttal fog többet keresni – ismertette a Fidesz szóvivője, aki emlékeztetett az egészségügyi dolgozók béremelési programjára is, amelynek már több állomása volt az elmúlt két évben.

Ismert, a kormány számos intézkedéssel segítette a nők a munkába állását, ezt bizonyítják a 2012-es foglalkoztatási adatok is. Míg a kormányváltás előtti évben 1 millió 725 ezer nő dolgozott a 15-64 éves korosztályból, ami 49,9 százalékos foglalkoztatási rátának felelt meg, addig 2012-ben már 1 millió 782 ezer nő volt foglalkoztatott, és az így adódó 52,1 százalékos foglalkoztatási ráta húszéves csúcsot jelentett.

 

Nemcsak az egyének, hanem a családok szintjén is az egyik legnagyobb kihívás megtalálni azt a pontot, amíg a munka bejöhet a privát szférába – jelentette ki az MNO-nak Szalai Piroska. Olvassa el interjúnkat!

A következő évtől százezer forint fölé nő a minimálbér, emelkedik a közfoglalkoztatottak bére, a gyed extrával, amelynek mértéke kalkulátorral is könnyen kiszámolható pedig elhárulnak az akadályok azok elől a kisgyermekes édesanyák elől, akik a gyermeknevelés mellett szeretnének munkát vállalni – sorolta Selmeczi Gabriella. Megjegyezte, hogy mindemellett az alacsony infláció kivétel nélkül minden munkavállalónál megalapozza a reálbér-növekedést.

„A Fidesz-kormány bizonyította, hogy a bukott baloldallal ellentétben képes és alkalmas megteremteni a gazdasági és pénzügyi feltételeket az egyre több munkavállaló, egyre több közszolgálati dolgozó bérrendezéséhez” – mondta a kormánypárt szóvivője, hangsúlyozva, hogy a kabinet mindezt az ország eladósítása nélkül teszi.

Azzal kapcsolatban, hogy Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes egyebek mellett az élelmiszer áfájának csökkentését sürgette hétfői sajtótájékoztatóján, Selmeczi Gabriella úgy reagált: „teljesen hiteltelen a baloldal”, hiszen egy korábbi kampányukban azt ígérték, csökkenteni fogják az élelmiszerek áfáját, majd amikor tehették, „jól megemelték”.

„Másrészt ne felejtsük el, hogy az MSZP-vel összeboruló Bajnai Gordon azt nyilatkozta, hogy ő ezt az intézkedést (az élelmiszeráfa csökkentését) nem támogatja. Szóval nem több ez az egész bejelentés, mint egy egyszerű humbug, szeretnék újra átvágni az embereket” – fogalmazott a Fidesz-szóvivő. (Mint azóta kiderült, a Bajnai-Mesterházy tandem egyenesen adóemelést akar, sőt a rezsicsökkentést is eltörölné.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.