időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Gulyás Gergely: A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

Bátor pápák voltak: Szent XXIII. János és II. János Pál

BuL
2014.04.27. 10:52

Csaknem egymillió hívő előtt nyilvánította szentté Ferenc pápa vasárnap XXIII. János és II. János Pál pápát.

A szentté avatási rítusra a szertartás elején került sor, 150 bíboros, 1500 püspök és a világ minden tájáról érkezett 6000 pap részvételével, két tucat államfő, illetve uralkodó, tíz kormányfő és számos miniszter, összesen 93 ország delegációjának jelenlétében. A magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezette, a küldöttségben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök magánemberként zarándokolt Rómába.

A mise előtti órában – délelőtt 9 órától 10 óráig – az eseményre összegyűlt hívek az isteni irgalmasság rózsafüzér imájával és a Mindenszentek litániájával készültek a szertartásra.

A tömeg óriási üdvrivalgással fogadta a szertartásra a Szent Péter-bazilikából kivonuló Ferenc pápát, majd a néhai egyházfőknek, különösképpen II. János Pál pápának a kivetítőkön feltűnő képmását. A ceremónia előtt Ferenc pápa megölelte a misét koncelebráló bíborosok közt, az első sorban helyet foglaló nyugalmazott pápát, XVI. Benedeket, akinek megjelenését a téren ugyancsak nagy örömujjongással fogadta a tömeg.

A szentmise elején Angelo Amato bíboros, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa a posztulátorok kíséretében a pápa elé járult és egymás után háromszor kérte Boldog XXIII. János (1958–1963) és II. János Pál (1978–2005) szentté avatását. Az egyházfő minden egyes kérelemre válaszolt, a harmadszori kérelem után pedig elmondta a szentté avatás ünnepélyes formuláját, amellyel kiterjesztette az új szentek tiszteletét az egész világegyházra.

„Hosszas gondolkodás után, többször is Isten segítségét kérve és meghallgatva sok testvérünk véleményét a püspökségben, szentté nyilvánítjuk és szentként határozzuk meg Boldog XXIII. Jánost és II. János Pált, beírjuk nevüket a szentek katalógusába, és elrendeljük, hogy az egész egyházban odaadóan tiszteljék őket a szentek sorában” – mondta a szentté avatási formulában a hivatalban lévő katolikus egyházfő, akinek bejelentését hatalmas ovációval és dübörgő tapssal fogadta az eseményre összegyűlt több százezer hívő. Sokan sírva fakadtak. Ezzel egyidejűleg Róma-szerte megkondultak a templomok harangjai.

A bejelentés után a hívek magasba emelték a magukkal vitt lobogókat és fényképeket, főleg a lengyel zászlókat és II. János Pál képeit, amelyeket addig a szervezők kérésére maguknál tartottak.

Közvetlenül a szentté avatás után a Szent Péter-bazilika előtt felállított szabadtéri oltárhoz vitték XXIII. János és II. János Pál pápa relikviatartóit. II. János Pál relikviatartója ugyanaz volt, mint a 2011-es boldoggá avatásán, és XXIII. Jánosnak ugyanilyen ereklyetartót készítettek. XXIII. János testéből egy apró darab került az ereklyetartóba, II. János Pálnak pedig néhány csepp vére. II. János Pál pápa relikviatartóját Floribeth Mora Díaz, az a Costa Rica-i asszony adta át Ferenc pápának, akivel a lengyel pápa csodát tett: az asszony a pápához intézett imának köszönhetően gyógyult meg. XXIII. János ereklyetartóját rokonai vitték az oltárhoz.

A szentté avatási kongregáció prefektus bíborosa hálát adott Ferenc pápának a szentté avatásért, felcsendült az örömének, és innentől folytatódott az ünnepi szentmisék rendes menete. Az evangélium részleteit görög és latin nyelven olvasták fel.

A szentekhez intézett imákban már XXIII. Jánost és II. János Pált is megemlítik.

Két nagy XX. századi katolikus egyházfő, XXIII. János és II. János Pál pápa szentté avatására gyűlt össze a hajnalban megnyitott római Szent Péter téren és környékén több mint egymillió zarándok (némi hajnali versenyfutás után), több száz bíboros és több ezer pap, mintegy száz külföldi delegáció és mintegy ezer magyar hívő. (A szervezés számairól bővebben ITT.) Utóbbiaknak mondott szentmisét szombat este Erdő Péter bíboros a Santo Stefano Rotondóban, ahol rendszeresen van magyar szentmise és más közösségi program.

Hivatalos keretek közt tartózkodott a szertartáson Áder János államfő és Semjén Zsolt kormányfőhelyettes, magánzarándokként pedig Orbán Viktor is Rómába érkezett. Balog Zoltán, a kormány erőforrás-minisztere is ott volt, ő reformátusként különleges élményeiről számolt be szombaton a II. János Pállal való találkozás pillanatáról.

A 10 órakor kezdődött szentté avatási misét Ferenc pápa mondta, de a koncelebráló atyák közt – a meghívást elfogadva – ott volt a nyugalmazott XVI. Benedek pápa is.

XXIII. Jánosról (1958–1963), vagy ahogy az amerikaiak szólítják, Johnny Walkerről (gyakran hagyta el a Vatikánt „a világ plébánosa”) IDE kattintva tudhat meg néhány érdekességet, II. János Pálról (1978–2005), a szocialista diktatúrák megbuktatásában elévülhetetlen érdemeket szerzett pápáról pedig a Magyar Külügyi Intézet szervezett konferenciát a héten.

Ha még többet szeretne megtudni a szentté avatásról, IDE KATTINTVA mindent megtalál.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.