Nébih: a biztonság a legfontosabb a fagylalt díszítésekor

Oda kell figyelni a gyümölccsel vagy virággal történő díszítéskor.

MD
2014. 06. 12. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih szerint élelmiszer-biztonsági szempontból a látványpultokból adagolt fagylaltok díszítésére az ehető, előkészítést nem igénylő élelmiszerdíszek (csokoládé- és kekszdarabok, cukorkaszóratok, marcipánfigurák) használata javasolt. Ezek ehetőek, méretük alapján nem gátolják az adagolást, és a fagylaltba keveredett törmelékeik nem okozhatnak fulladásveszélyt vagy kellemetlen meglepetést a fogyasztónak.

A friss gyümölcsdekorációk már komolyabb figyelmet igényelnek, hiszen ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is. A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt – amelyek egyébként nem fogyaszthatók – már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba – hívja fel a figyelmet a Nébih.

A hivatal hozzáfűzi: a sárgadinnye héján számos talajbaktérium található, amit hámozás nélkül nem lehet eltávolítani. A héjas citromról és narancsról pedig már köztudott, hogy penészedést gátlóval és viasszal kezeltek, ezért – a nem bio termékek – a fagylalttal közvetlen érintkezésre nem alkalmasak.

Élelmiszer-biztonsági szempontból szintén aggasztó a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel (például bodzavirág, rózsa, árvácska) és nem ehető növényi részekkel, levelekkel való díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Dekorálás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy az „ehető” virág valóban ehető-e, vagy valamilyen méreganyagot tartalmaz, esetleg ismeretlen allergénforrásként „díszíti” a fagylaltot.

Előfordul az is, hogy olyan, a fagylalt ízét, fantázianevét idéző tárgyakat helyeznek közvetlenül a tégelyekbe, amelyek nem tisztítottak, vagy nem tisztíthatók megfelelően (például whiskysüveg, kókuszhéj, italosdoboz), illetve felületükön az élelmiszerrel nem érintkezhető festék vagy lakkréteg van. Nem szabad elfelejteni, hogy a dekortárgyak vagy törmelékeik nem csak szennyezhetik és fertőzhetik a fagylaltot, de baleset- és fulladásveszélyt is jelentenek.

A Nébih arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszer-biztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.