Kedvezmények kismamáknak: újabb vita az EU-val?

A magyar családtámogatási eszközök kedvezőbbek a jelenlegi uniós tervezetnél.

2014. 10. 17. 14:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország üdvözli, hogy az unió foglalkozik a család és a munka összeegyeztethetőségének problémájával, hiszen nemzetközi kutatások is mutatják, ez a körülmény alapvetően befolyásolja a gyermekvállalási kedvet- fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára Luxemburgban, ahol az Európai Unió szociális és munkaügyi miniszterei a szülési szabadság uniós szintű szabályozásának lehetséges irányairól tárgyaltak. Novák Katalin hazánkat képviselve kiemelte:a magyar kormány célja az Európa számos országában, így Magyarországon is jellemző kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordítása.

Az Európai Bizottság 2008-ban mutatott be egy tervezetet, mely egy 1992-ben kiadott irányelv módosítását célozza. Az irányelv elsősorban a várandós nők munkahelyi egészségének védelmét célozta, és bevezetett bizonyos minimum szabályokat a szülési szabadság vonatkozásában is. A 2008-as javaslat a szülési szabadságra koncentrált, 18 hétben tervezte meghatározni annak időtartamát, és az ellátás mértékére is tartalmazott javaslatot. A miniszterek többsége egyetértett azzal, hogy a tagállami eredményeket meg kell tartani, és körültekintően kell az uniós szintű szabályozáshoz közelíteni. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament javaslatai szerint egységes hosszúságú szülési szabadságot és juttatást határoznának meg a kismamák számára.

Novák Katalin azt hangsúlyozta, a gyermekvállalási kedv csökkenése nem speciálisan magyar, hanem összeurópai probléma. – Ezért célként kell kitűzni, hogy a tervezett gyermekek valóban meg is szülessenek. A magyar családtámogatási rendszer összetett eszközrendszerével kiemelt segítséget nyújt a gyermeket nevelő családoknak – fogalmazott. Szerinte a hazai rendszer az uniós terveknél kedvezőbb a családok számára. Mint mondta: a magyar Kormány a gyermeket nevelő családok támogatását kiemelt feladatának tekinti. Ezért a családtámogatási eszközök komplex rendszerét alkalmazza, mely az édesanyák számára kedvezőbb a jelenlegi uniós tervezetnél. – Álláspontunk szerint fontos európai szinten is minél többet beszélni arról, hogyan tudnánk a nők munkaerő-piaci helyzetén javítani és elősegíteni a munka és a családi élet összeegyeztetését, az előrelépésnek azonban nem a kiüresített uniós irányelvek alkalmazása a megfelelő eszköze. Meg kell ismeri egymás bevált és jó gyakorlatát, az előremutató példákat, és a szabályozást tagállami szinten kell kialakítani – fejtette ki Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.