időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Jövőre készülhet el a pedagógusok etikai kódexe

MD
2014.11.23. 19:11

A Nemzeti Pedagógus Kar területi küldöttgyűlései rendben lezajlottak – nyilatkozta a kar elnöke az MTI-nek.

Az elnök közlése szerint a pedagógus kar első területi küldöttgyűlései sikeresen befejeződtek, 16 megyében és Budapesten létrejött a területi elnökség, megvannak a területi küldöttek. Horváth Péter kitért arra, hogy több szakmai tagozat is megalakult már, így az óvodai, az intézményvezetői, a matematikai, az informatikai és a könyvtáros.

Elmondta: létrejöttek a területi etikai bizottságok is. Az a terv, hogy munkacsoportot alakítanak, munkatervet határoznak meg és megkezdődik a pedagógusok etikai kódexének kidolgozása, alapjainak lerakása. A kódex a jövő évben megszülethet – jelezte, hozzátéve: kapkodni semmiképpen sem akarnak, mert „ez egy nagyon kényes dolog”. Azt szeretnék mindenképpen elérni, hogy az etikai kódexet a pedagógustársadalom részéről konszenzus övezze, és ne többségi véleményt erőltessenek rá, még akkor sem, ha ez „nagy többségi vélemény” lenne. Mindenki számára elfogadható minimális követelményrendszert szeretnének rögzíteni, aminek, ha megfelelnek a pedagógusok, akkor elkerülhetők lesznek a különböző, kapcsolattartásból fakadó problémák – mutatott rá.

Szólt arról is, hogy a nyelvkönyvek tartalmáról egyeztetések kezdődnek az elkövetkező napokban. Konkrét javaslatokat fogalmaztak meg továbbá a tankönyvellátással kapcsolatban – mondta az elnök, aki szerint a Könyvtárellátó és Nonprofit (KELLO) Kft. informatikai rendszere nem tudja úgy segíteni a tankönyvellátást, mint amennyire az jogosan elvárható lenne.

Ezen javítani kell – fűzte hozzá, és kitért arra is, hogy a KELLO kommunikációs rendszere sem szolgáltató jellegű. Emellett a tankönyvterjesztésért és az iskolai könyvtárállomány javításáért a tankönyvfelelősöknek és iskoláknak juttatott adminisztrációs díjat is szükségesnek tartják emelni – jelezte Horváth Péter.

A Nemzeti Pedagógus Kar a szervezet honlapja szerint az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben, pedagógus-munkakörben közalkalmazottként foglalkoztatottak köztestülete. A kar a feladatait országos szervei, továbbá a megyékben és a fővárosban működő területi szervei útján látja el. A kar a törvényben és alapszabályában meghatározott módon és feltételek szerint tagozatokat alakíthat. Fő feladataként ellenőrzi a közösségi szolgálat szervezését, működteti az ehhez kapcsolódó tanácsadó és információs rendszert, véleményezési és javaslattételi jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során, megalkotja a pedagógusok etikai kódexét. A kar, amely június 14-én tartotta alakuló küldöttgyűlését, partneri kapcsolatra léphet más szakmai szervezetekkel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.