600 MSZP-s előtt tett pár jó nagy bejelentést Tóbiás

Szerinte ugyanaz most a szocialisták felelőssége, mint 1989-ben. Egyesíteni egy kettéhasadt társadalmat.

MNO
2014. 12. 13. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József a 600 fős pártértekezleten azt mondta, 2015 a visszatérés éve: napról napra lebontják „a hazug, igazságtalan, totális állam rendszerét”, mert a kirekesztés rendszerében nincs helye a baloldalnak, és már látszik, hogy a társadalom többségének sem. Úgy fogalmazott: olyan mértékben szaggatják szét a magyar nemzetet, ahogy korábban csak megszálló hatalmaknak sikerült.

– Világossá kell tenni, hogy Orbán rendszerével nincs alku. Nem kérünk a kényszereikből, a választási manipulációiból, a fő- és alvezéreiből. A totális állam maga számolta fel a kompromisszum lehetőségét – hangoztatta.

Az ellenzéki pártvezető 2016-ot a programalkotás évének nevezte, míg 2017-ről azt mondta, egy átlátható, legitim előválasztási rendszerben döntik el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt.

Tóbiás József közölte, nemcsak pártot, hanem új ellenzéket és új társadalmi alternatívát építenek, utóbbinak az alapja nem a vagyon, hanem a tudás. Mint mondta, egyedül nem képesek kivezetni a válságból az országot, ehhez a munkához teljes nyitottság kell, és világossá kell tenni, mit tesz az MSZP a következő években.

A pártszervezet átalakításának céljaként azt jelölte meg, hogy eljussanak mindenhová, mindenkihez, azokhoz, akik a Fidesz kormány áldozatai. 106 választókerületi felelős és helyi szervezet alkotja a helyi érdekek képviseletét – közölte, hangsúlyozva: közösséget kívánnak építeni, és újra kell kötniük a civil világgal is a szövetséget.

Elmondta, 2018-ra olyan társadalmi alternatívát kívánnak létrehozni, amivel leváltható a kormány, ennek érdekében jön létre a Társadalmi Párbeszéd Projektintézet. Vezetője Lakner Zoltán politológus lesz, ő koordinálja azt a munkát, aminek végén megszületik egy új magyar társadalmi szerződés – tette hozzá.

Tóbiás József 2016-ról közölte, a demokratikus nyilvánosság helyben legalkalmasabb formáinak létrejöttét ösztönzik, és az MSZP vállalja, hogy ennek a széles körű egyeztetésnek lesz szószólója „az önkény parlamentjében”.

„Hisszük, hogy az ország olyan társadalmi szerződéssel egyesíthető, amely a szabadság és a biztonság értékein alapul” – fogalmazott, megjegyezve: 2016-ban a széles nyilvánossággal vitatják meg ezt a szerződést, amelynek két alapvető eleme: a szegénység és a nemzetközi elszigetelődés felszámolása.

A pártelnök közölte, a munkában Andor László volt uniós biztos, valamint Trautmann László közgazdász is részt vesz. Előbbi feladata a magyarországi és nemzetközi folyamatok összekapcsolása, míg utóbbi az új gazdaságpolitika elméleti vitáinak generálója lesz – ismertette.

Tóbiás József szerint 2017 „a kihívás és az előválasztás” éve, addigra az MSZP-nek késznek kell lennie arra, hogy együttműködve megtalálja és felkészítse a társadalmi támogatottságot leginkább bíró jelöltet. 2017-ben nem történhet meg az, hogy titokban, füstös szobákban egymásnak üzengetve akarják eldönteni Magyarország sorsát – fogalmazott, és hangsúlyozta: befejezték a nyilvános üzengetéseket.

Mint mondta, a miniszterelnök-jelölt kiválasztására irányuló munkát nem becsülik le, ezért szakmai munkacsoportot hoznak létre, amely megmondja, hogyan integrálják a civil társadalmi szervezeteket ebbe a folyamatba.

A pártelnök ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az MSZP önállóan is felkészüljön a választásra. Botka László választmányi elnökkel közösen létrehoznak egy választásokat előkészítő munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy a változó választási rendszerre felkészüljön – ismertette Tóbiás József.

Hangsúlyozta, minden magyarnak békére és gyarapodásra van szüksége, háború helyett béke, amit az MSZP kíván, erről kell szólnia a következő 25 évnek.

Tóbiás József beszélt arról is, hogy az MSZP hibái ellenére sok százezer szavazó maradt hű hozzá. Sokak számára mi vagyunk a remény, sokan – egzisztenciájukat is kockáztatva – szervező munkát végeznek egy jobb, erősebb baloldalért, Magyarországért – közölte.

„Sokszor hibáztunk. Itt és most a Magyar Szocialista Párt és a magam nevében őszintén megkövetem mindazokat, akiket a múltban megbántottunk azzal, hogy volt idő, amikor nem képviselte pártunk a baloldali értékeket megfelelő következetességgel, amikor a hazugságot igazsággá próbáltuk maszkírozni, amikor kormányzás helyett a miniszterelnöki castingba fogtunk” – fogalmazott.

Tóbiás József szerint az MSZP visszatalált önmagához, értékeihez, abból a meggyőződésből, hogy ma „ordítóan szükséges” egy valódi, hiteles baloldali politika. Az MSZP az esély, a biztonság és a szabadság pártja, ez az alap, amire építkezik, ez, amit képvisel – szögezte le.

Kitért arra, a Fidesz egy „gátlástalan üzleti vállalkozás, amely ma élősködik a magyarokon”. Bebetonozza magát kétharmaddal, majd elveszi a levegőt az ellenzéktől, a választópolgároktól, tűrhetetlen és megalázó javaslatokkal áll elő a népszerűségvesztésére válaszul – közölte. Tóbiás József szerint nem engedhetik meg, hogy a kormány drogtesztnek álcázva szorítsa ki a szabad véleménynyilvánítást. Ez, mint mondta, a sajtószabadság elleni aljas támadás.

Képmutatásnak tartja a kormány nemzetegyesítő politikáját, ugyanis szerinte százszorosan hajtja végre a nemzet megosztását.

A pártelnök szólt arról is, hogy az LMP részéről hiba, téves értékelés, hogy egyenlőségjelet húz „az elmúlt nyolc év” és a Fidesz-éra között. Tóbiás József a Jobbikról azt mondta, ideológiája vállalhatatlan, társadalmi megoldásai hazugságokra, ordas eszmékre épülnek. A párt létét rendszerhibának, mellékterméknek tartja, a Jobbik valójában szerinte nem alternatíva, csupán irigykedik a Fidesz hatalmára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.