Az LMP ellenzéki összefogást akar

Schiffer András szerint olyan jelöltre van szükség, aki az MSZP és a Jobbik szavazóinak is megfelelhet.

MA
2014. 12. 04. 21:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András az Indexnek elismerte: voltak informális egyeztetései a Jobbikkal és az MSZP-vel is azért, hogy egyetlen jelölt álljon szemben a Fideszével.

Az LMP társelnöke azt mondta, hogy teljes mértékben tisztában vannak a veszprémi választás súlyával, és nem is a közjogi kétharmad megroppantása, hanem annak politikai-lélektani jelentősége a fontos. Szerinte nem egyik-másik ellenzéki párt sikere a tét, hanem a rendszer lebontásának megkezdése, ebben pedig az MSZP és szövetségesei, illetve a Jobbik és az LMP között van egy pillanatnyi érdekegyüttállás.

Az Index ismertetése szerint Schiffer azonban úgy számol, hogy a körzet nem hasonlítható az újpestihez vagy a szegedihez, vagyis bármi is történik február 22-ig, Veszprémben a Fidesz „legrosszabb formájában is” tud hozni 40 százalék körüli eredményt. Ráadásul a város körüli településeken rendkívül erős a Jobbik: áprilisban 16 százalékot szereztek, míg az LMP 6 százalék körüli bázissal rendelkezik. Schiffer úgy érvel, már csak ezért sem lehet túl sok esélye bárkinek a Fidesszel szemben, ha ennek a két pártnak a szimpatizánsai nem állnak mögé.

Szerinte ahhoz, hogy le lehessen győzni a Fideszt, egy olyan ember kell, aki alkalmas arra, hogy a 2014 áprilisában a Fideszre szavazó jobbközép választóktól is tudjon hozni szavazatot – elfogadható az LMP számára, és legalábbis nem elfogadhatatlan és ellenszenves a jobbikos szavazóknak.

Ez nem érzelmi kérdés, ez egyszerű matematika. Először van az LMP történetében olyan választás, amikor nem ragaszkodunk hozzá tűzön-vízen át, hogy LMP-s legyen az LMP által támogatott jelölt – magyarázta Schiffer András.

A Nemzeti Választási Bizottság február 22-re tűzte ki az időközi országgyűlésiképviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében. Az uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.

 

Ismert, Tóbiás nemrég még arról beszélt, hogy december 15-én döntenek a jelöltállításról, és lesz szocialista jelölt. A parlamenti mandátumért egyébként Török Gábor politológus is indult volna – a Jobbik támogatásával –, de november 27-én közölte a Facebookon, hogy eláll ebbéli szándékától.

 

A Fidesz még nem állított jelöltet, és Simicska Lajos sem jelezte biztosra indulási szándékát. Hogy a kettő között lehet-e összefüggés, egyelőre nem tudni.

Schiffer az MSZP és a Jobbik, illetve az Együtt felé is jelezte: nyitottak arra, hogy amennyiben találnak egy helyben elismert, mindegyik párt szavazótáborának elfogadható jelöltet, saját hivatalos jelöltjük, Gerstmár Ferenc visszaléphet a javára: „világosan és félreérthetetlenül közöltük az ellenzéki versenytársakkal, hogy ebben a sajátos veszprémi helyzetben nem zárkózunk el egy közösen támogatott ellenzéki jelölt elől”.

Kész Zoltán független jelöltet – akit az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a MoMa is támogat – azonban nem támogatja az LMP. Schiffer azt állítja, hogy róla senki nem kérdezte meg pártját, sem helyi, sem országos szinten. Jelöléséről azt gondolja, a baloldali pártok jól tudták, hogy a „szabadpiaci fundamentalista” Kész Zoltán az LMP-nek és a Jobbiknak sem lesz elfogadható, és nem tud új szavazókat behozni a baloldal eddigi táborához képest.

Az LMP december 23-áig fog dönteni arról, hogy kit támogatnak a veszprémi időközi választáson, és egyelőre tovább keresik azt a személyt, aki az összes ellenzéki szavazó számára elfogadható lehet. Egy ilyen nevet Schiffer csütörtökön közölt a szocialistákkal, és ez a jelölt neki igent is mondott – olvasható az Indexen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.