Bedrogozhatták a vonat által elgázolt orvost

A győri Petz Aladár-kórház radiológusa volt az a férfi, akit az előző héten elgázolt egy személyvonat.

MD
2014. 12. 20. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kisalföld cikke szerint a Petz Aladár-kórház radiológiai osztálya előző hét szombat este évzáró ünnepséget tartott, ahonnan néhányan továbbmentek egy helyi diszkóba. A szórakozóhelyen csak a társaság férfi tagjai fogyasztottak alkoholt, később furcsán, „magukhoz képest nagyon szokatlanul” viselkedtek – írja a portál. Egyikőjük be is ment a kórházba drogtesztet csináltatni magán, a vérvétel háromféle kábítószer-adalékot mutatott ki. A kórház – az orvos kérésére – feljelentést tett az ügyben.

A szórakozóhelyen a társaság szétszakadt, a szerencsétlenül járt orvost később egy vasúti átjáróban találták meg. A Kisalföld cikke felhívja a figyelmet két furcsaságra: a férfinél a diszkóban meglehetősen sok pénz volt, később mindössze 400 forintot találtak nála, valamint a baleset helyszíne nem esik útba a szórakozóhely és az orvos lakóhelye között, ezért a portál azt valószínűsíti, hogy az áldozat nem tudta, hol van.

Az orvos vérét a boncolás után az igazságügyi intézetben vizsgálják, ezért még nem tudni, hogy – kollégájához hasonlóan – drog hatása alatt állt-e, az eredményre heteket kell még várni – írja a portál. Közigazgatási eljárás keretében folyik az ügy kivizsgálása, az öngyilkosságot – a Kisalföld információi szerint – kizárták, a baleset körülményeit vizsgálják.

Drasztikusan nőtt a drogfogyasztás az elmúlt években. Az ESPAD ötödik, 2011-es felmérése szerint a megkérdezett 16 éves fiatalok 19,9 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Ennél magasabb, 24,9 százalék volt azok aránya, akik biztosan droghasználati céllal fogyasztottak valamilyen szert – a tiltott szerek mellett varázsgombát, opiátokat, például mákteát, szerves oldószereket, patront, lufit, mefedront.

A fiatalok nagy veszélynek vannak kitéve a drogdílerek miatt, azonban a kormány által beépített lépcsőfok csökkentheti a terjesztők számát – közölte Beke Sándor a Lánchíd Rádió Kettesben című műsorában múlt pénteken. A pszichológus arra a kérdésre, hogy a megelőzés szempontjából a drogteszt-e a legjobb megoldás, azt mondta: „legjobb megoldás nincs, ez egy harc”. A prevencióra sokat költ a kormány, de ez soha nem fog tökéletes megoldással szolgálni, több pénzzel csak hatékonyabb lehet a megelőzés.

Évenkénti kötelező drogtesztet vezetne be a 18 év alatti fiatalok, a politikusok és az újságírók számára Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója – ezt ő maga jelentette be december 5-én a Facebookon. A témával kapcsolatban a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.