Orbán Viktor: Megtisztítjuk a drogmaffiától Magyarországot

A kormányfő a megyei matricarendszer előnyeiről, a drogteszt kérdéséről és a Déli Áramlatról is beszélt péntek reggel.

MNO
2014. 12. 12. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel kiemelte, hogy az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak.

Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

Csütörtökön írtuk meg, hogy értesüléseink szerint európai uniós kötelezettség áll az M0-s egyes szakaszainak fizetőssé tétele mögött. Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette: az útdíjrendszer átalakítását az uniós és a hazai forrásokból épült útrendszerek egymáshoz való viszonyának rendezése kívánja meg.

A miniszterelnök jelezte: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szavai szerint lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.

A várható bevételeket firtató kérdésre elmondta: tanulmányok vannak, de tényekről egy év múlva lehet beszélni, mert még nem tudni, ki hogyan alkalmazkodik a változáshoz. Az útdíjból a büdzsébe várt bevétellel kapcsolatosan megjegyezte: a költségvetés akkor lehet nagyvonalú, ha nem tartalmaz hiányt, de a jövő évi büdzsét sem ilyenre tervezték a jó gazdasági hírek és a pénzügyi stabilitás ellenére. Felidézte ugyanakkor, hogy 7 százalék feletti hiányról indultak a válság idején, és onnan hozták azt 3 százalék alá. Az irány jó, de az állapot még nem fogadható el – fűzte hozzá.

A kormányfő a hazai drogmaffia növekedéséről beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában és aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12 és 18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a kábítószer életveszélyes, „féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is”. Szerinte ezért lenne érdemes bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Az ötletet sokan támadták már e rövid idő alatt is. A Fidesz támogatja a javaslatot, de Rogán Antal frakcióvezető hangsúlyozta, a gyerekek esetében a szülők engedélyére lenne szükség a teszthez.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben, „tisztázni kell, ki hol áll”. Mindeközben a szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá – fogalmazott, megjegyezve: lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt.

A kormányfő személyes stratégiájának nevezte, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra. Felidézte, hogy volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdeknek nevezte, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra.

Kifejtette, hogy január 1-jén üzembe lép a szlovák–magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra. A szomszédos országokkal való összeköttetésekre utalva a miniszterelnök kijelentette: lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.

Ismert, Vlagyimir Putyin december 1-jén Ankarában jelentette be a Déli Áramlat építésének leállítását. „Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszer Fekete-tengerben való kiépítését Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – szögezte le az orosz elnök.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének amerikai beutazási tilalmával összefüggő feljelentésről Orbán Viktor azt mondta: megkezdődik egy jogi eljárás, aminek meg kell várni a végét. Minden lehetőség adott, hogy az ország teljes nyilvánossága előtt, fair bírói eljárásban az amerikaiak bemutathassák a bizonyítékaikat és a NAV elnöke megadja a maga válaszát – hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve: „ebből a ravaszkodós, sompolygós időszakból végre átlépünk a tiszta, világos, egyenes beszéd korszakába. Aki állít, bizonyít, akit vádolnak, védekezik”.

A kormányzat és a Fidesz népszerűségvesztését mutató felmérésekre reagálva a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: a kormány minden fontos dologgal törődik, egy dologgal nem, a saját népszerűségével és ezt a minisztereknek is világossá tette. Azt kérte tőlük: végezzék el a munkát, legyenek eredményesek, a népszerűséget pedig bízzák rá, a három év múlva esedékes következő választási kampányban ugyanis az elvégzett munka alapján adnak bizalmat a választók – közölte. Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy az ellenzék még „kampányüzemmódban” van, azonban – mutatott rá – a kormánynak meg kell kezdeni a gazdasági érdekeket is érintő kormányzást. A tüntetésekre utalva azt mondta: ezt akarta a Fidesz és a KDNP az 1980-as években, hogy lehessen szabadon beszélni, társulni, gyülekezni.

A gyermekétkeztetés ingyenességének jelentős kiterjesztéséről szólva alapvető erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy a gyerekek ne éhezzenek. A szándék egybeesik azzal a kormányzati filozófiával, hogy anyagi biztonságot teremtsenek a családoknak – tette hozzá, jelezve: a közérzület változásához, a biztonságérzethez el kell jutni oda, hogy az embereknek van munkájuk, jövedelmük, lakásuk és megtakarításuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás garantálja, hogy a gyerekek általános iskolás koruk végéig vagy tovább napi 3-5-ször enni kapnak.

Orbán Viktor a 2015-ös célkitűzéseket firtató kérdésre azt emelte ki: folytatják a nemzeti érdekek védelmét és megindítják az ország eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési tervét, ami anyagi biztonságot, kiegyensúlyozottságot teremt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.