Vida Ildikó feljelentette Goodfriendet

Rágalmazás és jó hírnév megsértése miatt fordult az ügyészséghez és a Fővárosi Törvényszékhez a NAV elnöke.

2014. 12. 11. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futó Barnabás az MNO-nak elmondta: két iratot nyújtottak be csütörtök délelőtt. Egyrészt feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt, mivel André Goodfriend hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét.

A Fővárosi Törvényszékhez jó hírnév megsértése miatt juttattak el keresetlevelet, melyben ötmilliós sérelemdíjat jelöltek meg. Futó Barnabás hozzátette, hogy az amerikai ügyvivő Heti Válasznak adott interjúja alapján léptek.

André Goodfriend egy korrupcióról szóló konferencián reagált a sajtónak a fejleményekre. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e szerinte, hogy bíróság elé áll, azt felelte: mindent elképzelhetőnek tart – írta a VS.hu. Azt is mondta, hogy a diplomáciai mentességéről az amerikai kormány dönthet.

 

Ezzel kapcsolatban a VS.hu megkérdezte Futó Barnabást, aki azt mondta, hogy a benyújtással együtt egyben azt is kérték, hogy a hatóság függessze fel az eljárást addig, amíg el nem dől, felfüggesztik-e az amerikai ügyvivő diplomáciai mentességét. Szerinte a bíróságnak most az amerikai külügyminisztériumhoz kell fordulnia a mentesség felfüggesztéséért.

 

André Goodfriend a múlt héten a Heti Válasznak azt nyilatkozta, hogy Vidát nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert keveset tett a korrupció megakadályozásáért. Az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás – mondta a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasznak. Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, „úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt” – mondta. Hozzátette: az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek – jegyezte meg.

André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: „azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is”. Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy „nem, az a két papírlap nem bizonyíték”.

Vida Ildikó az interjúra nyílt levélben reagált.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában ennek kapcsán kifejtette: leegyszerűsödni látszik a helyzet, mert az amerikaiak a minap egyértelmű nyilatkozatot tettek, azt mondták, az adóhivatal elnöke korrupciós bűncselekményt követett el. Hozzátette: azonnal jogi útra kell terelni a vitát, „élni kell a lehetőséggel, hogy ebből a ködös és zűrös hablatyolásból az egész ügy végre a jog tiszta mezejére és tiszta nyelvezetébe került át”. Pert kell indítani – „rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben” – mondta.

A miniszterelnök a parlamentben hétfőn már azt mondta: ha Vida Ildikó nem perel, akkor leváltja.

Rogán Antal arról beszélt, hogy van jogi lehetőség arra, hogy az amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait. A politikus közölte: a diplomatát küldő állam – jelen esetben az Egyesült Államok kormánya – lemondhat diplomáciai képviselőjének joghatóság alóli mentességéről.

Az 1961-es bécsi egyezmény alapján a diplomáciai képviselőt küldő állam lemondhat a diplomatáját megillető jogi mentességről – mondta Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.