Vida Ildikó: Nem lehet következmények nélkül rágalmazni valakit

Nyílt levélben követel magyarázatot André Goodfriendtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke.

2014. 12. 04. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV elnöke az MTI-hez is eljuttatott, André Goodfriendnek címzett nyílt levelében azt írta: az ügyvivő minden eddiginél súlyosabb kijelentést tett, és ezzel egyértelműen arra utalt, hogy ő bűncselekményt követett el. André Goodfriend az Amerikai Egyesült Államok képviseletében magyar kormánytisztviselőkről ország-világ előtt állította, „úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt” – írta Vida Ildikó.

Hozzátette: mivel kitiltása tényét ő hozta nyilvánosságra, nem kérdés, hogy André Goodfriend kijelentése, az eddig meg nem nevezettek mellett, konkrétan rá vonatkozik. Vida Ildikó kitért arra is, hogy személyes találkozásukkor az amerikai ügyvivő nem fedte fel, milyen indokok alapozták meg az ellene hozott intézkedést.

A NAV vezetője közölte, hogy André Goodfriend most „minden eddiginél súlyosabb vádakkal” illette őt a magyar sajtóban, ezért magyarázattal tartozik a diplomata „a magyar állampolgároknak, nekem és az általam vezetett Nemzeti Adó- és Vámhivatal 23 ezer munkatársának, akik alázattal végzik munkájukat, miközben kénytelenek eltűrni az etikátlan, ízléstelen és mindenekelőtt méltánytalan támadásokat – fogalmazott Vida Ildikó. – Valakinek a becsületébe gázolni, valakit rágalmazni nem lehet következmények nélkül.”

Az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás – mondta a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasznak. Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, „úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt” – mondta. Hozzátette: az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek – jegyezte meg.

A Goodfriend-interjú megjelenésével szinte egy időben John McCain szenátor közleményt adott ki, amelyben az ügyvivőre hivatkozva más megvilágításba helyezte a kitiltási ügyet. Rámutatott, hogy az elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy az ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek „gyengítik a demokratikus értékeket”. Idézte a diplomatát, aki „negatív, kiábrándító trendekről” beszélt Magyarországon, valamint „a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról”.

Ismert, írásban igazolta az amerikai fél, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatalos levelét – amelyben a kitiltásokkal összefüggésben kért információkat – átvették, ám nem találták, ezért újra el kellett küldeni. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Magyar Nemzet érdeklődésére a múlt héten megerősítette, a nemzetközi igazságszolgáltatási gyakorlat és a diplomáciai iratkezelési ügymenet alapján megdöbbentő módon az Egyesült Államok nagykövetségén nincs meg a dokumentum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.