Gazprom: decemberben elkezdik a Déli Áramlat építését

Bár van némi elmaradás a tervektől, de a „gázvezeték a terveknek megfelelően elkészül, és határidőre üzembe helyezik”.

BLM
2014. 11. 24. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Markov, az orosz állami energetikai cég főosztályvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beruházás megvalósítása a tervek szerint halad, noha némi elmaradás van az ütemtervtől. Leszögezte, hogy „a (Déli Áramlat) gázvezeték a terveknek megfelelően elkészül, és határidőre üzembe helyezik”. A Lenta.ru orosz hírportál arra emlékeztetett, hogy a Déli Áramlat tenger alatti szakasza megépítésének elkezdését novemberre tervezték.

„Halljuk és értjük az ezzel kapcsolatos aggodalmakat és kritikákat, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ennek a gázvezetéknek a megépítése az egész térség számára a gázvezetési útvonalak diverzifikációját fogja jelenteni” – fogalmazott Szijjártó Péter Belgrádban a múlt héten.

 

Magyarország jövőre megkezdené a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára november 19-én.

 

Egyre jobban csípi a Nyugat szemét, hogy hazánk területén várhatóan áthalad az orosz Déli Áramlat gázvezeték – amely egyébként Ausztria felé tovább is vezet majd. Kialakulni látszik ezért egy összehangolt támadás hazánk ellen, ám ezt is egyre többen átlátják, például amerikai és szlovák politológusok is.

Markov azt mondta, hogy minden előkészületi munkát befejeztek, és december 15-én megkezdődhet a tenger alatti szakasz építése, de hozzátette, hogy ebben tévedhet. Arról is beszámolt, hogy a Déli Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer építésében nincs csúszás.

Az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Európa több országába, így Magyarországra is eljuttató vezetékrendszeren a Gazprom közlése szerint 2015 végén indulhatnak meg a szállítások. A Déli Áramlat teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbméter földgáz továbbítását 2018-ra érné el.

A Gazprom főosztályvezetője arról is beszélt moszkvai tájékoztatóján, hogy a Déli Áramlat költségeinek megnövekedése sem haladja meg az állami cég pénzügyi lehetőségeit, és szerinte a nyugati büntetőintézkedések nem befolyásolják a gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának megépítését. Kijelentette, hogy a Gazprom képes nagyszabású beruházásainak megvalósítására elsősorban saját forrásaiból, de nem mond le a hitelfelvételi lehetőségekről sem.

Alekszandr Ivannyikov, a Gazprom pénzügyi és gazdasági osztályvezetőjének első helyettese októberben egy szentpétervári nemzetközi gázfórumon azt mondta, hogy a Déli Áramlat összköltsége az eredeti 16 milliárd euróhoz képest 7,5 milliárd euróval többe kerülhet, azaz 23,5 milliárd euróra emelkedhet. Ez 47 százalékos drágulás volna. Orosz elemzők szerint a drágulás elsősorban azzal függ össze, hogy az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt a Gazprom csak drágán juthat kölcsönhöz.

A Kommerszant című orosz napilap két hete arról írt, hogy a Szibéria Ereje nevű gázvezeték megépítése és a Kínával aláírt energetikai megállapodások teljesítése késleltetheti a Gazprom többi beruházását, így a Déli Áramlat megvalósítását is. Az orosz állami energetikai óriáscég lemondott arról, hogy 25 milliárd dolláros hitelt vegyen igénybe Pekingtől a Kínába vezető gázvezeték megépítésére. Szakértők szerint a döntés komoly kockázat az állami cég pénzügyi stabilitása szempontjából, hacsak az nem fagyasztja be valamely másik nagy beruházását, például a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.